« Zpět

Družstevní záložny odolávají hypoteční krizi

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Hypotéky

Přestože americké družstevní záložny nejsou imunní vůči nynějšímu hypotečnímu a kreditnímu zmatku, podle finančního serveru Bankrate.com většina z nich současnou situací prochází v dobré kondici.

I když se některé z nich objevily v novinových titulcích kvůli svým potížím, odborníci uvádějí, že jsou to ty, které odkupovaly půjčky třetích stran.

Letos naopak vzrostl počet úvěrů poskytnutých záložnami, které zvýšily svůj podíl na trhu úvěrů zajištěných nemovitostí z méně než dvou procent za první čtvrtletí na současná více než tři procenta. Záložny totiž dovedou využít situaci na regionální úrovni, dobře znají místní poměry a své zákazníky.

Ačkoliv je fungování družstevních záložen u nás odlišné od těch v USA, v přístupu ke klientovi nalezneme stejné prvky. K zajištění v případě rizik jsou vedeny Českou národní bankou, která nad tímto sektorem dohlíží.

V ČR je 17 činných družstevních záložen, jako Fio, Družstevní záložna, WPB Capital a další. ČNB ve své zprávě hodnotí hospodaření sektoru pozitivně.(

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.