« Zpět

Developeři vzdorují za každou cenu

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Hypotéky

Realitní krize, která od začátku roku pronásleduje české developery, už některým z nich šlape na paty. Banky ztížily podmínky financování projektů, developeři ale peníze potřebují – a to za každou cenu. Uchylují se proto k neobvyklým postupům.

ZATÍM CO DEVELOPEŘI SČÍTAJÍ ZTRÁTY, ČESKÉ BANKY ZŮSTÁVAJÍ V KLIDU

V pondělí, kdy se ceny na pražské burze řítily dolů, vydal developer ECM 250 tisíc nových akcií. Upsala je Bank Austria Creditanstalt. "K emisi došlo v nejméně vhodné době. Jednak je emise spojena s nízkou cenou, jednak dochází k ředění čistého jmění na akcii, podle našich propočtů kleslo o dvě eura na 52,90 eura. Vypadá to, že emitent prostředky nutně potřebuje," uvedl Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik finanční trhy.

Zatímco v pátek činila hodnota akcie ECM na pražské burze 390 korun, včera byla o 40 procent nižší, pohybovala se kolem 230 korun. Investiční manažer ECM Jiří Kašek se k nové emisi ani k aktuální situaci společnosti nevyjádřil. Propadly také akcie druhého developera na pražské burze, společnosti Orco. Během včerejšího odpoledne s nimi bylo dočasně zakázáno obchodovat, protože jejich kurz klesl o více než 20 procent. Akcie Orco nakonec uzavíraly při poklesu o 17,5 procenta na 423 korunách. Společnost poté vydala zprávu, v níž potvrdila dřívější rozhodnutí o prodeji majetku za 200 milionů eur s tím, že nové akcie v blízké budoucnosti vydávat nebude. Firma připomněla, že už vyplatila 78 procent obligací, které v únoru 2006 vydala v emisi v hodnotě 1,4 miliardy korun a že má dostatek prostředků, aby výplaty dokončila.

Problémy s financováním projektů se nevyhýbají ani společnostem, které na burze nejsou.

Méně obvyklým způsobem je vyřešila společnost Finep, která podle své včerejší zprávy prodala podíl v části projektu Západní Město Finanční skupině České spořitelny (FSČS). Velikost podílu žádná ze stran neuvedla.

Obvykle finanční ústav, jehož hlavním byznysem jsou peníze a nikoli cihly, poskytne úvěr developerovi, protože ten umí stavět budovy lépe než banka.
"Podobné typy joint ventures dosud nebyly na českém realitním trhu časté. Zdá se, že společnosti hledají alternativní formy financování. Důvodem může být například nesplnění úvěrových podmínek ze strany developera nebo i to, že banka podmínky zpřísnila," soudí Aleš Kubáč z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Prvá etapa projektu Západní Město, zahrnující rezidenční Britskou čtvrť a osmipodlažní kancelářský objekt Diamant, kam se nastěhuje vedení společnosti Siemens, má stát zhruba šest miliard korun. Joint venture mezi společností Finep a FSČS se týká jen této kancelářské budovy.
"Naše rozhodnutí vstoupit do joint venture podpořila vysoká úroveň předpronájmu budoucích kanceláří zajímavému nájemci," zdůvodnila rozhodnutí Radmila Kuzicová, ředitelka odboru realitní fondy a investice České spořitelny.

Podle analytika Ondřeje Novotného z poradenské realitní společnosti King Sturge se kvůli problémům banky Lehman Brothers a pojišťovny AIG podmínky pro tuzemské developery ještě zhorší.

"Je to náznak, že situace není tak málo špatná, jak se myslelo. AIG a Lehmans jsou dva balvany, které mohou strhnout lavinu," soudí Novotný. Jeho kolega Jan Kovařínský připomíná: "Developeři jsou nuceni k odprodeji svých projektů a vzhledem k poklesu poptávky jsou nuceni slevit ze svých představ o prodejní ceně. Zlepšení závisí na konsolidaci globálních trhů, potrvá to dva tři roky."

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.