« Zpět

Daně oživí refinancování hypoték

| 19. srpna 2009 - 10:35 | Zprávy | Hypotéky

Úvěry převedené za výhodnějšími podmínkami získávají nárok na daňový odpočet. Odpočet zaplacených úroků u daní mohli dosud využívat jen lidé s původní hypotékou. Když úvěr jednorázově splatili (refinancovali) novou hypotékou, nárok na daňový odpočet ztratili. To ale od včerejška neplatí. 

Úvěry převedené za výhodnějšími podmínkami získávají nárok na daňový odpočet.
Odpočet zaplacených úroků u daní mohli dosud využívat jen lidé s původní hypotékou. Když úvěr jednorázově splatili (refinancovali) novou hypotékou, nárok na daňový odpočet ztratili. To ale od včerejška neplatí. Ministerstvo financí vydalo pokyn, kde umožňuje daňové odpočty úroků i u přefinancovaných hypoték.
„Klienti hypotečních bank, kteří převedli svou půjčku do jiné banky nebo na jiný typ hypotéky více než jednou, podle předchozího výkladu ministerstva ztráceli nárok na odpočet zaplacených úroků od základu daně z příjmu. Nová pravidla zakotvená v příslušném pokynu toto omezení ruší,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.
Právě nevýhoda ztráty daňového odpočtu mnohé klienty odrazovala od toho, aby starou hypotéku převedli jinam za výhodnějšími úrokovými podmínkami. Množství lidí, kterých se toto opatření týká, přitom není nikterak zanedbatelné.
„V letošním roce končí fixace historicky dosud největšímu množství lidí. Jejich počet se odhaduje zhruba na 40 tisíc klientů,“ řekl Milan Roček, výkonný ředitel společnosti Hyposervis. Celkový objem těchto hypoték se pohybuje okolo 100 miliard korun.
Jde zejména o klienty, kteří čerpali hypotéku v letech 2004 až 2006. Tehdy byly úrokové sazby výrazně nižší než dnes. Dnes tito lidé získají novou, až o dva a půl procenta vyšší sazbu. U dvoumilionové hypotéky (v závislosti na celkové zbytkové době splatnosti půjčky) to znamená navýšení měsíční splátky až o zhruba 2500 korun. „Motivace lidí refinancovat starou hypotéku novým úvěrem je veliká. Některé banky totiž stále své současné klienty na konci fixace úrokově znevýhodňují proti novým žadatelům,“ doplnil Roček. Odhadl, že refinancování by letos mohlo tvořit asi deset až 15 procent objemu poskytnutých hypoték. „A tento podíl dále poroste. “
Na pole refinancování hypoték totiž nevstupují jen hypoteční banky, ale i stavební spořitelny. „Největší zájem registrujeme o naši půjčku s názvem Hypoúvěr. Právě ta má parametry hypotečního úvěru a lidé ji využívají při refinancování,“ uvedla například Hana Vaněčková, mluvčí Modré pyramidy stavební spořitelny.
„Už vloni refinancování hypoték pomocí našich úvěrů tvořilo asi deset procent celého úvěrového odbytu ČMSS. Klientům jsme přeúvěrovali hypotéky za asi 3,3 miliardy korun. Letos je ten podíl ještě vyšší,“ potvrdil také Manfred Koller, místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.