« Zpět

Co všechno prodraží splácení hypotéky

| 30. října 2009 - 11:33 | Zprávy | Hypotéky

Na první pohled to vypadá jasně: ve středně velkém bytě v OstravěPorubě zaplatí nájemník měsíčně 7 100 korun. Kdyby byt koupil, splátka hypotéky bude stejná. Proč tedy rovnou byt nekoupit? Rozhodování o tom, kterou možnost zvolit, je však mnohem obtížnější než pouhé porovnání cen.

Při propočtech je nutné zahrnout poplatky za uzavření smlouvy i náklady na opravy bytu
Praha -
Zatímco pro nastěhování do nájemního bytu zpravidla stačí uzavřít smlouvu a složit kauci, vyřizování kolem hypotéky je záležitostí, která zabere výrazně více času.
První komplikace přicházejí už na začátku. I když vám banka schválí stoprocentní hypotéku (což je dnes velmi výjimečná situace), půjčené peníze vámzpravidla na zaplacení bytu stačit nebudou. Odhad totiž bývá nižší než kupní cena, a to klidně i o čtvrtinu. Rozdíl pak musí kupující doplatit ze svých zdrojů.
Ideální je mít našetřené peníze bokem, případně situaci vyřešit spotřebitelským úvěrem nebo stavebním spořením.
Skryté výdaje: poplatky a rekonstrukce Při zřízení hypotéky je také nutné počítat s poplatky.
Standardně stojí vyřízení úvěru 0,8 až 0,9 procenta z půjčované částky. Další peníze vydáte za odhad nemovitosti - obvyklá cena se pohybuje okolo pěti tisíc korun. Za výpisy z katastru a kolky dáte dohromady do tisícikoruny. Třeba uzavření úvěru v hodnotě 1,3 milionu tak může přijít i na dvacet tisíc.
Úsporu může přinést uzavření smlouvy přes hypotečního makléře. „Lze tak získat odhad i pojištění nemovitosti zdarma,“ tvrdí Petra Horáková Krištofová z Asociace hypotečních makléřů. Kromě splátek hypotéky čekají majitele bytu také platby za služby a drobné opravy, měsíčně zaplatí zhruba pětistovku navíc za životní pojištění a okolo stokoruny (závisí na velikosti bytu či domu a lokalitě) na dani z nemovitosti.
Postupem času také budete vydávat stále vyšší částky za nutné opravy. „Mělo by to být zhruba čtyři procenta z ceny nemovitosti ročně,“ říká Libor Dellin z Občanského sdružení majitelů domů a bytů.
Plusové body hypotéce však přináší skutečnost, že v prvních letech splácení posíláte bance spíše peníze za úroky než za samotný úvěr. A ty si je možné odečíst z daní. „Při úvěru ve výši 1,3 milionu, sazbě 6,09 procenta a splatnosti 25 let bude daňová úspora za prvních pět let 57 tisíc korun,“ vypočítává Horáková Krištofová.
Nezpochybnitelnou výhodou je také skutečnost, že při platbě hypotéky jdou peníze do majetku, který je váš a jehož hodnota s největší pravděpodobností v čase poroste. Proto je podle odborníků hypotéka ekonomicky výhodnější i v případě, že její měsíční splátky mírně převyšují výdaje na nájemné.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.