« Zpět

co se stane s hypotečním úvěrem v případě úmrtí dlužníka?

| 2. listopadu 2009 - 12:52 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční úvěr je v případě úmrtí dlužníka součástí dědictví a předmětem dědického řízení. Soud v jeho rámci zjišťuje majetek zůstavitele včetně závazků a také zda a kdo jsou dědici, popřípadě kolik jich je. Po ukončení dědického řízení přejde dluh původního dlužníka na dědice. Pokud dlužník měl spoludlužníka, například manželé nebo partneři, kteří si spolu nemovitost pořizují, musí úvěr splácet on.

Finanční poradna
Odpovídá Lucie Weysserová Hypoteční produktová manažerka LBBW Bank CZ

Bez ohledu na to, zda měl zemřelý spoludlužníka, přihlásí banka pohledávky z úvěru do dědického řízení. Spoludlužník nebo pozůstalí musí proto co nejdříve o úmrtí informovat banku a doložit úmrtní list. Splácet dluh je třeba i v průběhu dědického řízení. V případě, že budou přerušeny splátky bez vědomí banky, naúčtuje pozůstalému spoludlužníkovi nebo dědicům sankce z prodlení. Splácet může buď někdo z případných dědiců, respektive správce dědictví ustanovený soudem.
Může dojít k tomu, že pozůstalí nebo spoludlužník nebudou mít prostředky pro splácení úvěru. V tomto případě je opět nutná otevřená komunikace s bankou. Řešením může být buď prodloužení splatnosti úvěru, které povede ke snížení měsíčních splátek, ovšem s ohledem na věk dlužníka (hypotéka musí být splacena obvykle do 70 let věku dlužníka).
Pokud měl původní dlužník sjednáno životní pojištění k úvěru, pak pozůstalí uplatní pojistnou událost. Ovšem i po dobu vyřízení pojistné události je potřeba úvěr splácet nebo se dohodnout s bankou na odkladu. Složitější situace nastane, pokud nemovitost a s ní spojenou hypotéku nabude více dědiců. Pak záleží na dědicích, jak si mezi sebou splácení domluví.
Dědic má samozřejmě právo dědictví odmítnout. Odmítá se však celé dědictví, jak aktiva, tak i případné dluhy. V případě, že dědictví nikdo nenabude, připadne státu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Dobrý den, kdy musí platit ručitel hypotéky splátky po úmrtí dlužníka? Dluhy přecházejí do dědictví, to přesahuje hodnotou několikanásobně hodnotu dluhu- co když splátky na hypotéku přestanou dědici platit- na kom se pak splátky vymáhají?

Děkuji za odpověď, Vltavská