« Zpět

Co s hypotékou při ztrátě zaměstnání?

| 22. dubna 2009 - 12:01 | Zprávy | Hypotéky

Při ztrátě zaměstnání je důležité nepodlehnout emocím. Finanční experti pro vás mají následujících pět doporučení. Každý majitel hypotéky by měl mít vytvořenu rezervu optimálně ve výši šestinásobku měsíčního příjmu. Pokud žádnou rezervu nemáte, snažte se omezit své měsíční výdaje.

Při ztrátě zaměstnání je důležité nepodlehnout emocím. Finanční experti pro vás mají následujících pět doporučení.

* Každý majitel hypotéky by měl mít vytvořenu rezervu optimálně ve výši šestinásobku měsíčního příjmu. Pokud žádnou rezervu nemáte, snažte se omezit své měsíční výdaje. Nikdy neřešte ve strachu o ztrátu nemovitosti splátku hypotéky další půjčkou.

* Ověřte si pojistné podmínky, které jste si sjednali při uzavření hypotéky. U některých pojišťoven je součástí povinného životního pojištění i pojištění rizika ztráty zaměstnání.
„Nepočítejte ale s penězi od pojišťovny ihned. Výplata pojistného plnění je zpravidla vázána na podmínku uplynutí doby 3–5 měsíců od okamžiku ztráty zaměstnání,“ říká Jan Lener z Broker Consulting.

* Nevyhýbejte se jednání se svou bankou a hledejte možná východiska. Zcela obvyklá je v takových situacích úprava splátkového kalendáře, kdy se splátky odloží nebo se upraví jejich výše. Vzájemná dohoda je pro banku určitě lepším řešením než vyvlastnění nemovitosti a její prodej.

* Vlastníte-li dražší nemovitost, jejíž splácení se pro vás stalo neúnosné, přemýšlejte o koupi levnějšího bytu, který nebude znamenat takovou finanční zátěž. Dobře zvažte své finanční možnosti.

* Nebraňte se spolupráci s finančními poradci. Poradce posoudí celkovou finanční situaci vaší rodiny a upozorní vás, kde hrozí riziko nedostatečného zajištění, a kde naopak platíte na poplatcích a pojištění zbytečně mnoho.
(Více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.