« Zpět

Co dělat s hypotékou v případě rozvodu?

| 2. prosince 2008 - 11:58 | Zprávy | Hypotéky

Úvěrová smlouva je smlouva mezi dlužníky a bankou a tento závazek rozvod nemůže upravit. V drtivé většině případů vlastní manželé byt rovným dílem, logicky však nadále bude byt obývat maximálně jeden z nich. Řešení se nabízí více. Rozvedený pár může hypotéku splácet nadále a domluvit se na spravedlivém vyrovnání...

Úvěrová smlouva je smlouva mezi dlužníky a bankou a tento závazek rozvod nemůže upravit. V drtivé většině případů vlastní manželé byt rovným dílem, logicky však nadále bude byt obývat maximálně jeden z nich. Řešení se nabízí více.

Rozvedený pár může hypotéku splácet nadále a domluvit se na spravedlivém vyrovnání. Jeden z manželů může druhého vyplatit pomocí nového hypotečního úvěru. S bankou je možné domluvit také změnu dlužníka a mosty bořícím řešením zůstává prodej nemovitosti třetí osobě, doplacení hypotéky a rozdělení si zbylých peněz.
První řešení, splácení hypotéky, se vyznačuje jednoduchostí v právní a organizační rovině. Nevyžaduje papírování. V praxi se ovšem používá pouze z nouze. Ten, kdo již v bytě nebydlí, zůstává zatížen vysokým úvěrem, a to jej může limitovat v dalším životě a při žádostech o jiné úvěry. Navíc pokud druhý partner přestane úvěr splácet, banka bude chtít peníze po něm.
Na druhou stranu ten, kdo zůstává v bytě, nemá jistotu, že si časem nebude byt nárokovat bývalý partner. Celá situace nakonec stejně vyžaduje práci právníka a úpravu vztahů smlouvou.
Další možností je vyplacení jednoho z manželů. „To se většinou děje tak, že si exmanželé najdou nestranného odhadce, který určí cenu nemovitosti. Partner, který v nemovitosti zůstává, si sjedná nový hypoteční úvěr, kterým splatí nesplacenou jistinu původního úvěru a navíc vyplatí polovinu rozdílu odhadní ceny a nesplacené jistiny odcházejícímu partnerovi,“ říká Jan Lener z Broker Consulting.
Například když si manželé koupili byt za 4 mil. Kč, 1 mil. korun se jim již podařilo splatit a dnes má nemovitost hodnotu 6 mil. Kč, vezme si zůstávající z páru hypotéku na 4,5 mil. Kč a peníze se rozdělí v poměru 3:1,5 mil. mezi banku a expartnera. Podmínkou je dostatečná bonita žadatele o úvěr. Banku lze také požádat o změnu dlužníka. Za změnu bude pravděpodobně banka požadovat administrativní poplatek v řádech tisíců Kč.
Další možností, jak si s hypotékou poradit, je prodej nemovitosti třetí osobě. Pokud je u jmen majitelů uvedena na výpisu z katastru zkratka SJM, znamená to, že byt či dům vlastní oba rovným dílem. Musí se tedy jednat o jejich společnou dohodu a smlouvu o prodeji musejí podepsat oba manželé.
Z peněz, které manželé získají, splatí zůstatek jistiny původního úvěru a zbytek si rovným dílem rozdělí. Mají základ pro pořízení dalšího bydlení.
Základem je vždy společná dohoda. Ideální je počkat do konce fixace, protože většinu změn lze činit pouze v době otočky fixačního období.
Není-li zbytí, častokrát se hypotéky rozvádějících se manželů splácejí se sankcí před koncem fixace. Takové sankce však mohou dosahovat až statisícových částek.
(více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.