« Zpět

ČNB snižuje sazby. Proč hypotéky nezlevňují?

| 25. března 2009 - 11:20 | Zprávy | Hypotéky

Někteří analytici pro letošek předpovídají snížení úročení hypoték. * Banky chystají novinky, jak nalákat nové klienty. Centrální banka za poslední půlrok snížila základní sazbu čtyřikrát celkem o 1,75 procentního bodu a sazby hypoték pořád nic. Místo aby začaly klesat, od loňského listopadu dokonce narostly, a to o 0,12 procentního bodu.

Někteří analytici pro letošek předpovídají snížení úročení hypoték. * Banky chystají novinky, jak nalákat nové klienty
Centrální banka za poslední půlrok snížila základní sazbu čtyřikrát celkem o 1,75 procentního bodu a sazby hypoték pořád nic. Místo aby začaly klesat, od loňského listopadu dokonce narostly, a to o 0,12 procentního bodu.
Můžou za to drahé peníze, nedůvěra a propouštění
Proč? Za všechno může nedůvěra na mezibankovním trhu. Banky si mezi sebou nechtějí půjčovat a peníze jsou drahé. Do jejich ceny se promítají hlavně rizikové příplatky. "Dá se říci, že zvyšují úrok o jedno až dvě procenta," říká David Marek z Patria Finance.
Firmy snižují platy nebo propouštějí a stále větší počet lidí nezvládá svoje závazky splácet. Banky toto riziko do ceny naúčtují. Mezibankovní trh se dnes kvůli ekonomické krizi nechová standardně. "Za normálních okolností do jisté míry platí, že sazby hypoték kopírují vývoj krátkodobých sazeb na finančním trhu. V situaci, kdy je důvěra na nich déle poznamenána nejistotou, tato vazba přirozeně ustupuje," vysvětluje Martin Vašek, náměstek generálního ředitele Hypoteční banky pro věci finanční.
"Sazby ČNB jsou krátkodobé, klíčová reposazba udává cenu, za kterou centrální banka přijímá od ostatních bank volné zdroje na čtrnáct dnů. Jenže sazby na hypotékách jsou dlouhodobé, s dobou fixace obvykle vyšší než tři roky," dodává. Úročení hypoték by se podle něj mělo spíše porovnávat s výnosy ze státních dluhopisů s pětiletou splatností, které se dnes pohybují kolem pěti procent ročně.
Průměrná roční sazba na nově sjednaných hypotékách byla podle údajů hypoindex.cz v únoru 5,75 procenta. Podobných úrovní dosahovala naposledy v srpnu 2008 a pak až v roce 2003.
Úroky by letos mohly klesat, připouštějí banky
Budoucí vývoj se odborníci ostýchají odhadovat, protože nemají se současnou situací na trzích zkušenost, a nemají tedy s čím porovnávat. Vše se vyřeší, až na trhu zase začne panovat důvěra. Kdy to bude, nikdo neví. Řada odborníků se zvědavostí sleduje záchranné akce na stabilizaci americké ekonomiky.
Samy banky připouštějí, že sazby by v následujícím období mohly klesnout. "Je to možné. Pokles ale bude mírný, o 0,1 až 0,3 procentního bodu. Rovněž očekáváme, že se v rámci konkurenčního boje na trhu objeví časově omezené, výhodnější nabídky v podobě marketingových akcí," říká Martin Kosek z marketingového oddělení LBBW.
Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek předpovídá možný pokles sazeb až o 0,5 procentního bodu. Podobně situaci vidí i David Marek z Patria Finance. Zlevnění nahrává i skomírající zájem o hypotéky v letošním roce. Zatím nejdepresivnější byl leden, kdy počet udělených úvěrů propadl o 44 procent oproti předchozímu roku. Únor ale už naznačuje určité oživení, meziroční pokles byl pouze třetinový. Celkově v únoru 2009 vyřídily hypoteční banky 3204 nových smluv v objemu 5,57 miliardy korun. Hlavním důvodem propadu hypotečního trhu je nezájem Čechů o nákup domů a bytů. Kdo v tuto chvíli nepotřebuje akutně řešit své bydlení, vyčkává. Ceny nemovitostí totiž klesají. Lidé se navíc obávají ztráty zaměstnání a nechtějí se zadlužovat.
Banky lákají na časově omezené akce
Nezájem klientů se snaží banky překonávat spíš sezonními akcemi než snižováním sazeb. Například Poštovní spořitelna nabízí klientům zdarma získání výpisu z katastru nemovitostí a expresní ocenění bytu pomocí cenové mapy. Raiffeisenbank pořádá od 6. do 9. dubna hypoteční dny.
"Pokud si klient nechá v těchto dnech provést orientační propočet hypotéky, získá zdarma odhad nemovitosti, a navíc garanci úrokové sazby na jeden měsíc," vysvětluje mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.
Komerční banka nyní všem klientům, kteří si sazbu hypotéky zafixují na pět a více let, do 30. dubna garantuje sazbu 4,99 procenta ročně všem, kdo smlouvu podepíší do konce května.
Minulý týden v Hypoteční bance skončila akce s názvem Valentýnská hypotéka, díky které klienti získali stoprocentní slevu z poplatku za zpracování úvěru. "V nejbližší době přijdeme s další časově omezenou akcí," slibuje mluvčí banky Pavla Hávová.
Banky se také snaží zlepšit služby, například umožňují předschválení hypotéky po webu. Dnes víc než kdy jindy chtějí polapit své klienty na dlouhou dobu, a proto jsou sazby na pěti- a víceletých fixacích vyšší než u krátkodobých. "I z toho se dá usuzovat, že banky očekávají snížení sazeb České národní banky i snížení rizikových prémií," říká David Marek ze společnosti Patria Finance.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.