« Zpět

České banky ujišťují: klienti se o své vklady bát nemusejí

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Hypotéky

České banky ujišťují, že jejich klienti se kvůli nynější globální finanční krizi nemusejí bát o své vklady. Také analytici se shodují, že tuzemský bankovní sektor je ve zcela jiné situaci než americké finanční ústavy. Zaměřuje se totiž na poskytování služeb občanům, a nikoli na obchodování s cennými papíry.

České banky ujišťují, že jejich klienti se kvůli nynější globální finanční krizi nemusejí bát o své vklady.

Také analytici se shodují, že tuzemský bankovní sektor je ve zcela jiné situaci než americké finanční ústavy. Zaměřuje se totiž na poskytování služeb občanům, a nikoli na obchodování s cennými papíry.

„Finanční krize, jíž jsme už přes rok svědky, ohrozila bankovní domy, které ztratily ze zřetele dvě základní funkce bank: přijímat depozita od klientů a obezřetně je půjčovat dál. České banky se ale od tohoto pojetí bankovnictví neodchýlily,“ uvedl včera například mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

Podobný názor má analytik společnosti Atlantik finanční trhy Milan Lávička. „V dohledné době se klienti bank v ČR nemusejí ničeho podobného jako v USA obávat. České banky jsou zaměřeny především na retailové bankovnictví, nikoliv investiční. Také co se týče problémů se splácením hypoték je situace v ČR diametrálně odlišná,“ řekl Lávička.

Nepříjemným jevem je zdražení hypoték. „Vývoj úrokových sazeb hypoték je ale ovlivněn rozhodováním centrální banky o nastavení úroků, nikoli finanční krizí. Přes tento růst jsou hypotéky v ČR stále prakticky nejlevnější v Evropě," připomíná mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Na počátku globální finanční krize přitom byly potíže se splácením hypoték v USA. Český hypoteční trh je ale ve zcela jiné situaci. Banky zde nesou plně riziko případného nesplacení půjčky. Jsou proto při poskytování hypoték obezřetnější.

Podle viceguvernéra České národní banky Miroslava Singra by některé tuzemské banky mohly kvůli pádu Lehman Brothers vykázat nižší zisk. „Ve většině případů však budou tyto dopady nulové,“ je přesvědčen Singer.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.