« Zpět

Česká republika se hypoteční krize bát nemusí

| 3. září 2008 - 10:35 | Zprávy | Hypotéky

O hypoteční krizi v USA se hovoří jako o globálním problému. Jaké dopady má tato krize na Českou republiku? Je třeba se obávat podobných problémů, jaké mají dnes v USA?

PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA MODRÉ PYRAMIDY STAVEBNÍ SPOŘITELNY ANDRÉ LÉGER:
O hypoteční krizi v USA se hovoří jako o globálním problému. Jaké dopady má podle vašeho názoru tato krize na Českou republiku? Je třeba se obávat podobných problémů, jaké mají dnes v USA?

Hypoteční krize měla obrovský dopad na ziskovost bank, hlavně amerických, a poté na jejich likviditu. Kvůli gigantickému rozsahu krize se nervozita přenesla také na kapitálové trhy. V České republice přímé dopady americké krize nepociťujeme. České banky zde nemají problémy s likviditou a jsou stále připraveny poskytovat další půjčky na bydlení. Dopady jsou zde pouze nepřímé, a to také v podobě odlivu investorů z domácího kapitálového trhu. Krize nepřímo přispívá také ke zpomalení ekonomiky.

Jaké výsledky v půjčkách na bydlení očekáváte za letošní rok? Předpokládáte další překonání loňského rekordu?

Překonat loňský rekordní úvěrový rok je velmi složité. Je třeba si uvědomit, že uplynulý rok byl výjimečný hned ve dvou ohledech. Lidé měli obavy z dalšího růstu úrokových sazeb, a tak často urychlili svou investici do bydlení a zamýšlený úvěr na letošní rok čerpali ještě vloni. Stejný vliv mělo také zvýšení DPH na nesociální bydlení od letošního ledna. To všechno pak přispělo k rekordním výsledkům loňského roku. V objemu úvěrů proto bude velmi obtížné loňský rok překonat.

Velkou část vašeho úvěrového portfolia tvoří Hypoúvěr, který má charakter klasického hypotečního úvěru se zástavou nemovitosti. Neuvažujete o nějakých změnách či vylepšeních této půjčky s cílem podpořit klesající prodej úvěrů v letošním roce?

Od září vylepšujeme úrokové podmínky Hypoúvěru ve formě akční úrokové sazby se slevou 0,25 procenta. Není to ale jen Hypoúvěr, který chceme podporovat. Dalším cílem je také poskytovat více menších úvěrů, což je jedním z hlavních poslání každé stavební spořitelny. Jde zejména o půjčky na rekonstrukci a renovaci bydlení. Navíc od podzimu chystáme také zjednodušení procesu vyřizování půjček, naši klienti by měli pocítit zejména zrychlení a zjednodušení celé této procedury.

Na počátku letošního roku jste otevřeli v centru Prahy své Hypocentrum, kde klienti na jednom místě najdou vše, co se týká bydlení – tedy od financování až po konkrétní stavební projekty developerů. Jak jste spokojeni s jeho výsledky?

Projekt Hypocentra se nám maximálně osvědčil, o čemž svědčí výsledky a hlavně samotný zájem klientů navštěvovat toto centrum. V současné době Hypocentrum generuje více než deset procent všech našich úvěrových obchodů. Svojí povahou totiž jde o unikátní centrum, největší v ČR. Klienti zde získají vyčerpávající informace, které se týkají bydlení a možností jeho financování. Velmi se nám osvědčuje i to, že Hypocentrum funguje sedm dní v týdnu. V pracovní dny až do devíti hodin večer a o víkendech do šesti hodin.

Co si myslíte o stavebním spoření a jeho budoucnosti v Česku?

Čím dál více se ukazuje, že systém stavebního spoření je pro klienty velmi užitečný, stabilní a měl by být zachován a státem podporován do budoucna. Diskuse o tom, že spořitelny neplní svoji úlohu a že půjčují málo peněz, považujeme za nepochopení systému stavebního spoření. Naopak, stavební spořitelny poskytují obrovské objemy půjček na bydlení a ve státě plní svojí nezastupitelnou roli. Právě poskytovat klientům co nejvíce půjček na bydlení je jednou z našich priorit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.