« Zpět

Češi využívají nízké úroky. Roste zájem o delší fixace hypoték

| 25. října 2011 - 12:42 | Zprávy | Hypotéky

KOLIK SI PŮJČUJÍ? Průměrná výše hypotéky v Česku se pohybuje mezi 1,5 až 1,7 milionu korun. Většina klientů přitom využívá možnosti fixace – pevnou úrokovou sazbu si nejčastěji volí na dobu tří let, stoupá ale zájem o pětiletou fixaci.

KOLIK SI PŮJČUJÍ? Průměrná výše hypotéky v Česku se pohybuje mezi 1,5 až 1,7 milionu korun. Většina klientů přitom využívá možnosti fixace – pevnou úrokovou sazbu si nejčastěji volí na dobu tří let, stoupá ale zájem o pětiletou fixaci.
Objem hypotečních úvěrů může letos dosáhnout 100 miliard korun. Část kupujících se zřejmě obává zvýšení DPH v příštích dvou letech, což může ovlivnit hlavně ceny novostaveb. Podle expertů to však není kvůli převisu nabídky nad poptávkou vůbec jisté. Pokud jde o hypotéky, jsou nyní podle tiskové mluvčí Hypoteční banky Rity Gabrielové středem pozornosti klientů z řady jiných důvodů, než je plánované zvýšení DPH. „Jsou to stále nízká úroveň úrokových sazeb, příznivé ceny nemovitostí, poměrně nízká míra nezaměstnanosti a akční nabídky hypoték na trhu. To vše akceleruje hypoteční trh už řadu měsíců,“ dodává Gabrielová.
Podobný názor má vedoucí marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky Radko Belada. Podle něj bude zvýšení DPH a její promítnutí do cen nemovitostí kompenzovat přetrvávající nízké úrokové sazby a převis nabídky bytů nad poptávkou. Vývoj úrokových sazeb u hypoték přitom ovlivňuje hlavně vývoj tržních sazeb (jsou nízké), náklady na riziko a konkurence. Belada proto očekává, že současná úroveň úroků u hypotečních úvěrů ještě nějaký čas vydrží. Podle Jiřího Bečváře z LBBW Bank budou sazby hypoték v roce 2012 stagnovat, případně půjdou mírně nahoru.
Silnou konkurenci mezi hypotečními bankami ještě zvyšuje rozšíření trhu o nové hráče – Fio banku a Equa bank. První z nich se snaží prosadit hypotečním úvěrem s pětiletou fixací (pevně stanovenou úrokovou sazbou) hypoték ve výši 3,35 %, druhá finanční instituce nabízí podle PR manažerky Kateřiny Pospíšilové mj. účelové hypotéky, které budou při tříleté fixaci začínat s úrokem 3,59 procenta.
Vedou tříleté a pětileté fixace Průměrná výše hypotéky se v České republice v současnosti pohybuje mezi 1,5 až 1,7 milionu korun, často kryje 70, někdy 85 procent hodnoty nemovitosti. Většina klientů využívá možnosti fixace – nejoblíbenější jsou tříleté, roste i zájem o pětileté. Řada Čechů si totiž uvědomila, že jsou úrokové sazby obecně, což se týká také hypotečních úvěrů, nízko a snaží se toho využít.
Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj tak má nyní asi 87 procent poskytnutých hypotečních úvěrů fixaci na tři nebo pět let. Aktuálně nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů jsou pro některé banky, které je nabízejí, důvodem, proč v současné době nemají žádnou akční nabídku.
Teoreticky tedy přišel čas na zafixování úrokové sazby u hypotečního úvěru na ještě delší období, například deseti- nebo patnáctileté. Jejich úročení již ovšem není tak výhodné, jako je tomu v případě tří nebo pětiletých fixací. Navíc banky povolují zafixovat si úrokové sazby u hypotečního úvěru na delší dobu jen klientům, kteří mají hypotéku alespoň na 85 procent, případně ještě větší díl hodnoty nakupované nemovitosti.
Řada bank také umožňuje předčasné splacení hypotečního úvěru bez poplatků jen v případě, kdy klientovi končí fixace. A tady jsou delší fixace překážkou.
Méně oblíbené jsou pohyblivé úrokové sazby. Jak uvedl tiskový mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík, banka nabízí od jara hypotéku s variabilní sazbou na úrovni 2,5 procenta. To je méně než fixované úroky banky, není však jisté, zda jsou variabilní úroky v budoucnu, kdy mohou úrokové sazby růst, ideálním řešením.
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.