« Zpět

Češi objevili hypotéky s pohyblivou sazbou

| 28. července 2010 - 10:26 | Zprávy | Hypotéky

Na českém hypotečním trhu zabodoval nový fenomén -hypotéka bez fixace, jejíž úročení se neustále mění podle sazeb na trhu. Banky na těchto úvěrech v červnu půjčily 6,6 procenta z celkového objemu nových úvěrů na bydlení. Hypotéky s plovoucí sazbou tak předčily úvěry s jednoletou fixací. Vyplývá to z údajů serveru hypoindex.cz.

Finance
Hypotéky, u nichž se úrok neustále mění, mají výrazně nižší sazby Jde o nový fenomén.
Tento typ úvěru si sjednalo 6,7% klientů

Zájemce o úvěr na bydlení dnes lákají nízké úroky těchto hypoték, jež se dostaly v průměru na 3,78 procenta. To je zhruba o procentní bod míň než u ostatních hypoték. Klienti tak dnes mohou u dvoumilionového úvěru na 20 let na měsíční splátce ušetřit přes 1200 korun. Ovšem s rizikem, že jim sazba, a tedy i splátka, může v budoucnu kdykoli vzrůst. Lákadlem je i jednodušší mimořádná splátka či předčasné splacení.
Hypotéku si můžete pořídit on-line zde
Boom variabilních fixací spustila v dubnu UniCredit Bank (UCB), která vyrukovala se svou Převratnou hypotékou s úročením kolem 3,7 procenta. „Zaznamenali obrovský zájem. Více než půlka nových klientů chce tento produkt,“ řekl hypoteční specialista UniCredit Bank Tomáš Drábek. Vyšší zájem potvrdily i ostatní banky, které mají úvěr v nabídce -Raiffeisenbank, mBank a Oberbank. Pouze Hypoteční banka, která produkt nabízí už od roku 2004, tento trend podle mluvčí Ireny Zatloukalové nezaznamenala. Situace by mohla motivovat i finanční domy, aby se do pohyblivých fixací pustily. Žádná z bank ale nechce nic prozrazovat. „Na inovacích nabídky hypoték pracujeme, ale novinky nepředstavujeme dopředu,“ řekla například Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny.
Češi objevují fenomén, který je v zahraničí zcela běžný. Průměrný podíl hypoték s plovoucí sazbou v EU je u nově sjednaných úvěrů asi 46 procent. V některých zemích, například v Portugalsku, se tak půjčuje 99,3 procenta peněz na bydlení. Vyplývá to z údajů Evropské hypoteční federace. Zájem o úvěry s variabilní sazbou se zvyšuje po celé Evropě.
„V některých zemích se zájem klientů posunul výrazně ve prospěch variabilních hypoték. Například v Belgii vzrostl meziročně podíl těchto hypoték z 3,7 procenta na 47,6 procenta,“ uvádí zpráva EHF.
Krize produktu nahrává, protože sazby, od kterých se úročení odvíjí, spadly nízko. Až začnou růst, může se stát, že budou klienti tyto úvěry refinancovat na fixní sazby. U stejné banky to bývá zdarma, při přechodu jinam hradí klient obvykle poplatek kolem procenta z předčasně splacené částky. Finanční poradci varují, že pro klienty taková hypotéka může být nebezpečná. „Pokud půjdou úroky v následujícím období nahoru, může jim splátka vyrůst o stovky až tisíce korun,“ řekl Zdeněk Simaichl ze společnosti Partners.
Variabilní hypotéku si však podle bank většinou sjednávají lidé s vyšším vzděláním a vyšším příjmem, které změna splátky zase tolik neohrozí. Svědčí o tom i průměrná výše hypotéky s plovoucí fixací, která v červnu činila 2,033 milionu korun, zatímco průměrná hypotéka dosahovala 1,7 milionu. Analytici pro letošek čekají spíš stagnaci sazeb.
„Mírný růst, a tedy i zdražování těchto hypoték, čekáme až v druhém kvartále příštího roku. Do té doby by měly spíše stagnovat,“ domnívá se ekonom UCB Pavel Sobíšek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.