« Zpět

Ceny většiny starších bytů už začaly klesat

| 29. října 2008 - 12:15 | Zprávy | Hypotéky

Ceny starších bytů v sedmi krajských městech a v Praze už začaly klesat. Naopak nájemní bydlení je stále dražší. Dokazují to poslední čísla Institutu regionálních studií, který vývoj na realitním trhu dlouhodobě sleduje. Dá se ale očekávat, že pod vlivem finanční krize se trend poklesu cen starších bytů rozšíří do celé republiky.

A to i kvůli přísnějším podmínkám, které banky v poslední době nastavují u hypoték.

"Ceny starších bytů zejména v panelových domech budou na situaci reagovat a půjdou dolů. U nové výstavby ne, tam budou nejvýš stagnovat," řekl Petr Bárdoš, ředitel marketingu realitních kanceláří RE/MAX.
Podle srovnání cen modelových bytů (starší byt o velikosti 68 m2 na běžném místě) zaznamenal institut nejvyšší pokles v Olomouci, o pět procent na 1,8 milionu korun, a ve Zlíně o tři procenta na 1,7 milionu. V Praze, kde již jsou k dispozici údaje i za říjen, klesly ceny od června o necelé procento na 3,4 milionu korun. Do poloviny roku se přitom byty všude zdražovaly. V létě se to týkalo už jen pěti krajských měst. V růstu pokračuje jen průměrné tržní nájemné. Mezi červnem a srpnem stouplo nejvíc v Jihlavě, a to o téměř deset procent. V Plzni o 6,6 procenta, v Praze o 4,4 procenta (mezi červnem a říjnem). Tržní nájemné kleslo pouze v Olomouci a ve Zlíně.
"Trendem bude rostoucí zájem o nájemní bydlení kvůli zvyšujícím se splátkám hypotečních úvěrů," předvídala růst zájmu o nájemní bydlení a z toho vyplývající růst tržního nájemného analýza Realitní společnosti České spořitelny již letos na jaře. Nyní se to potvrzuje. Vývoj cen bytů od konce června do konce srpna ještě neovlivnila finanční krize, vyvolaná pádem nadnárodních bank. Zlevnění v některých městech je důsledkem nižší letošní poptávky.
"Pominula vlna euforie, v níž příslušníci ekonomicky aktivních silných ročníků více investovali. Nyní jim připadá, že budoucnost je méně růžová, než očekávali, a nákupy bytů proto odkládají," říká Arnošt Hejduk, generální ředitel realitní poradenské společnosti Rooney & Bennett.

Kdo chtěl bydlet, snažil se uzavřít smlouvy do konce loňského roku, kdy platila pětiprocentní DPH. Poptávka byla tehdy enormně vysoká. Od ledna platí pro bydlení devítiprocentní sazba DPH. Navíc banky pod vidinou americké hypoteční krize zpřísnily podmínky pro získání hypotečních úvěrů, část lidí o hypotéku ani nežádá, protože cítí, že je budoucnost nejistá.
"Řada bytů byla nadhodnocená, Jestliže developer opravil a zmodernizoval dům na dobrém místě a chtěl za byt pět milionů, podobnou sumu chtěl za byt i jeho soused - ale v domě, který neopravil," dodal Arnošt Hejduk z Rooney & Bennett.
Cenový vývoj, který sleduje Institut regionálních informací, se týká nabídkových cen starších bytů, tedy sekundárního trhu. Na sekundárním trhu ale neplatí ceníky, skutečná dosažená cena se může od inzerované lišit.
Opatrní developeři
Nové byty, jejichž ceny bývají veřejně dostupné na internetových stránkách, developeři zatím nezlevnili. Výjimkou je společnost Orco, která snížila ceny bytů v Kolíně, Vrchlabí a v Praze 4 v projektu Tyršův vrch, který má být dokončen v létě příštího roku. Tam bylo dosud volných 43 bytů za dva a půl až sedm milionů korun.
"Central Group hlásí pokles poptávky až o čtvrtinu, Ekospol asi o patnáct procent. Současně šly ale výrazně dolů ceny pozemků, a to až o patnáct procent. Výhledově bude daleko snazší nakupovat pozemky, o to těžší ale bude prodávat byty. S tím je třeba počítat a hlavně nepanikařit," řekl generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. "Pokles poptávky se dal čekat, byli jsme na to připraveni. Byty a nemovitosti obecně zůstávají nadále velmi dobrou investicí se slušnou výnosností a menší mírou rizika, než je třeba ukládání finančních prostředků do bankovních institucí. Zvláště v současné situaci," dodal. Poptávku v současné době brzdí i ceny bytů, vyhnané do extrémních výšin zájmem v posledních třech letech.
Zatímco v roce 2002 v Ústí nad Labem stačilo na pořízení průměrně drahého bytu za 257 tisíc korun 17 tehdejších průměrných měsíčních platů, dnes jich je potřeba 42. Nejvíce se nůžky mezi platy a cenami bytů rozevřely v Ostravě, kde v roce 2002 stačilo na byt dvacet průměrných platů ve výši 15 866 korun, kdežto dnes na průměrně drahý byt je potřeba šedesát průměrných platů v současné výši 22 840 korun. Byty v Praze byly a jsou nejdražší. Před šesti lety tam bylo možné koupit byt za 91 průměrných celorepublikových platů, dnes je zapotřebí 149 platů.
Výhodnější pronájem?
"Pokud porovnáte, kolik byt stojí a za kolik jej lze pronajmout, leckdy zjistíte, že je výhodnější pronájem," uvedl Hejduk.
Nejvyšší tržní nájemné se nyní platí v Praze, a to průměrně 165 korun za čtvereční metr. Za standardní byt velikosti 68 čtverečních metrů tak nájemník v říjnu průměrně platil 11 220 korun. Ještě v červnu to bylo o pět set korun méně. O více než šest procent vzrostlo tržní nájemné v Plzni a v Hradci Králové, a to na 113 a 114 korun za čtvereční metr. Nejvíce, o téměř deset procent na 101 korun za čtvereční metr vzrostlo tržní nájemné v Jihlavě. O procento kleslo v Olomouci a o 4,3 procenta na 111 korun za čtvereční metr se snížilo průměrné tržní nájemné ve Zlíně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.