« Zpět

Ceny realit klesnou, hypotéky budou levnější

| 16. října 2008 - 7:59 | Zprávy | Hypotéky

Peníze by vždy měly sloužit k tomu, abychom si je užívali dnes i v budoucnosti. Ty pro budoucnost by měly být rozloženy do pojistek, vkladů, fondů různého typu. Člověk by se neměl bát brát si hypotéku a měl by se spíše vyhýbat drahým spotřebitelským úvěrům. 

* Jirka: Kam v současné době s volnými penězi v řádech desetitisíců, a kam raději ne?

Peníze by vždy měly sloužit k tomu, abychom si je užívali dnes i v budoucnosti. Ty pro budoucnost by měly být rozloženy do pojistek, vkladů, fondů různého typu. Člověk by se neměl bát brát si hypotéku a měl by se spíše vyhýbat drahým spotřebitelským úvěrům.

* Roman: Myslíte si, že by se krize mohla dotknout stavebních spořitelen, u kterých lidé spoří svoje finanční prostředky několik let?

Ne. Vklady u stavebních spořitelen jsou pojištěny ze zákona.

* Petr Klikar: Mám podílové listy u fondu SPOROTREND. Pokud se nominální hodnota listu dostane na nulu, znamená to, že fond zanikne?

Aby nastala situace, o které mluvíte, musely by zkrachovat všechny podniky v portfoliu fondu. To by se stalo pouze v případě, že by přestal existovat finanční systém, peníze jako takové. To si nemyslím, že nastane. Právě proto, že fond investuje do mnoha podniků, je vhodné investovat jeho prostřednictvím než sám koupit například jenom akcie jednoho podniku. Právě přímou investicí se vystavujete velkému riziku, ve fondu ne.

* Zita: Bude mít finanční krize dopad na cenu nemovitosti? Vyplatí se ji koupit teď, nebo počkat asi tak rok?

Nemovitost se dá dobře koupit vždy. Musíte jenom najít dobře motivované prodejce (např. staré manžele, kteří peníze za prodej chtějí ještě za života rozdělit mezi své „rozhádané“ děti). Obecně však platí, že za rok budou ceny nemovitostí levnější.

* Markéta Petroušková: Je nyní vhodná chvíle na to, vzít si hypotéku? S ohledem na vývoj úrokové sazby a cen nemovitostí?

Hypotéka je poměrně levný dluh, takže využití hypotéky je vhodné téměř vždy. Očekávám, že sazby půjdou do budoucna spíše dolů, takže raději doporučuji roční fixaci.

* Pavel: Chystáme se koupit nový byt a bereme si půjčku ve výši 1,5 milionu korun u nově vznikající banky mBank. Bohužel si nedokážu představit případ, že by tato banka zkrachovala. Jaké jsou záruky, že nepřijdeme o byt, kterým ručíme?

Byt je váš a přišli byste o něj pouze v případě, že byste nebyli schopni dostát svým závazkům, tedy splácet hypotéku. Pokud tedy dáte pozor v této oblasti, nemusíte se obávat.

* Tomáš Bárta: Vyplatí se nyní investovat do zlata a diamantů? Zjistil jsem, že zvlášť o zlato je nebývalý zájem.

Vždy raději investuji do toho, o co je mezi širokou veřejností zájem nejmenší. Bývá to dobrým indikátorem nákupu. To neznamená, že diamanty a zlato nemohou být v portfoliu, ale nyní je asi horší doba na nákup než jindy.

* Irena: Ráda bych se zeptala na nákup amerických dolarů. Potřebovala bych je mít k dispozici v prosinci. Mám s jejich nákupem vyčkat, nebo nakupovat ihned?

Když se rozhodnu pro nějaký nákup, vždy nakupuji na několikrát. Tímomezuji riziko špatného nákupu ve špatnou chvíli. Z toho důvodu bych koupil část dnes, část za měsíc a poslední část až někdy v prosinci.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.