« Zpět

Ceny bytů se vrátily do roku 2007. A míří dál do starých časů

| 15. září 2011 - 9:10 | Zprávy | Hypotéky

Kdo chce kupovat byt a nemusí hned, měl by si raději počkat. Pád cen pokračuje a odborníci už ani netipují, kdy se zastaví. Zatím míří do roku 2007, kdy pěkný byt 3+1 v Pardubicích byl za milion 600 tisíc korun. Ti, kteří chtějí byty prodávat, čekají na zázrak, ale ten se nedostavil a patrně ani nedostaví. 

Přemrštěné ceny, které se v Pardubicích vyšplhaly na jaře 2008 - v posledním roce hojnosti - až na 2,3 milionu za třípokojový panelákový byt, se neochotně a pomalu vracejí na svoji normální úroveň. Jaká to ale je? To nikdo neví.
Za poslední rok klesla průměrná cena bytů v Pardubicích o šest procent. V sousední Chrudimi dokonce o patnáct procent.
Jestliže byla například loni v září průměrná cena za metr čtvereční bytu v Pardubickém kraji 26 100 korun, nyní je to 24 500 korun.
Vyplývá to ze statistik cen, které sleduje portál Realitymix.
Zlevňování bytů bude patrně pokračovat. Po několika měsících určité stagnace začaly nabídkové ceny opět klesat.
„Ceny nemovitostí půjdou ještě dolů, nejen byty, trh je evidentně nasycený. Snad s výjimkou některých novostaveb a rodinných domů. Zvláště starší byty půjdou dolů určitě,“ řekl Martin Chlup z Nexta Reality.
„Některé byty si ceny drží, ale padají zvláště tam, kde není občanská vybavenost a kde je horší možnost zaměstnání. Pokles je sice menší než v době krize, ale zatím nikde nezaznamenávám, že by cena rostla,“ připomíná Michal Dvořák z realitní kanceláře Sting. Na levnější byty již lidé reagují zvýšeným zájmem o nemovitosti, kterých je v nabídce stále dostatek. Někteří chtějí využít výhodné hypotéky. Zatímco dříve banky moc nechtěly půjčovat, nyní drží úrokové sazby stále na nízké úrovni, snaží se snižovat poplatek za vyřízení hypotéky, nabízejí pojištění v rámci hypotéky.
I proto produkce hypoték na Pardubicku meziročně vzrostla o 45 procent a dosáhla výše 2,6 miliard korun. „Podmínky na trhu jsou k tomu velmi příhodné - úrokové sazby se stále drží na nízké úrovni, ceny nemovitostí stagnují a na trhu je řada akčních nabídek. Jsme spokojeni,“ uvedl ředitel pardubické pobočky Hypoteční banky Milan Fryš.
Realitky z toho těží a zároveň pokládají tento stav za dočasný. Za čas opět přituhne a na hypotéku jen tak někdo nedosáhne.
„Už se to vrátilo do jara a léta roku 2008, kdy banky půjčovaly každému,“ říká obchodní ředitel společnosti M&M reality holding Miroslav Jonáš a dodává:
„Například řešíme situaci, kdy manžel vydělává 18 tisíc korun a manželka na mateřské 4 tisíce a berou si hypotéku na bydlení 12 tisíc korun, oba přitom splácejí ještě půjčky na nákup vánočních dárků a na dovolenou. Tito lidé by neměli dostat nejen hypotéku, ale ani občanku. Banky zase zvolnily, ale vrátí se jim to jako bumerang.“
Statistiky pracující s průměry mohou být poněkud zavádějící. Ceny se méně snižují u rekonstruovaných panelákových bytů nebo bytů v cihlových domech. A hlavně tam, kde nabízí v blízkosti školy, školky a další vybavenost. Výrazněji klesají ceny ve starých panelácích na takzvaně špatné adrese nebo naopak v luxusních větších bytech.
O ceně bytu se dá nyní také úspěšně smlouvat.
„Prodávající by měli se slevou počítat. Ti, kdo si o ni řeknou, mají šanci, skoro 90 procent kupujících si o slevu řekne,“ řekl Michal Dvořák. Zatím se vyplatilo s koupí bytu počkat zvláště těm, pro něž je prvořadé ušetřit. Komu se však vybraný byt zalíbil, neměl by váhat. Ceny bytů mohou klesnout, anebo taky ne. Ovlivnit je může zvýšení daně z přidané hodnoty či případně pád Evropy do nové recese.
FAKTA
Kolik stojí třípokojový byt:
Pardubice, Polabiny
3+1, 61m2 1 650 000 Kč
Chrudim IV, Akátová
3+1, 80 m2 1 250 000 Kč
Svitavy Lány
3+1, 90 m2 997 000 Kč
Ústí nad Orlicí, Chodská
3+1, 73 m2 1 150 000 Kč
Zdroj: www.realitymix.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.