« Zpět

Ceny bytů padají. A dál budou

| 27. ledna 2010 - 11:51 | Zprávy | Hypotéky

Severní Čechy - O desetitisíce, v některých částech kraje dokonce i o statisíce korun levněji si lze nyní na severu Čech v porovnání s počátkem loňského roku pořídit byt. Zatímco třeba v žádané ústecké části Severní Terasa stálo loni standardní panelákové 3+1 v osobním vlastnictví 1,4 milionu, dnes se cena pohybuje už jen kolem rovného milionu. A podle některých realitních kanceláří bude možné výhodně kupovat byty po celý tento rok, přičemž ceny zůstanou přinejmenším stejné, nebo spíše ještě o něco klesnou.

Nabídka v kraji je větší než poptávka, řada bytů míří do exekuce * Ušetřit se dají i statisíce korun
Severní Čechy - O desetitisíce, v některých částech kraje dokonce i o statisíce korun levněji si lze nyní na severu Čech v porovnání s počátkem loňského roku pořídit byt. Zatímco třeba v žádané ústecké části Severní Terasa stálo loni standardní panelákové 3+1 v osobním vlastnictví 1,4 milionu, dnes se cena pohybuje už jen kolem rovného milionu. A podle některých realitních kanceláří bude možné výhodně kupovat byty po celý tento rok, přičemž ceny zůstanou přinejmenším stejné, nebo spíše ještě o něco klesnou.
Důvodů je několik. S trhem nemovitostí jednak míchá krize a nižší kupní síla obyvatel. Jen na severu Čech přišlo loni o práci několik tisíc lidí, kteří si bez zaměstnání nemohou koupi bytu dovolit. Banky zase v obavách o to, zda budou lidé schopni splácet úvěry či hypotéky, zpřísnily podmínky pro jejich poskytnutí a řada lidí na půjčení peněz nedosáhne. V nabídce tak „visí“ mnoho bytů, které nemají kupce, a majitelé, kteří je potřebují udat, musejí ceny snižovat.
Vyberte si hypotéku on-line zde
A kromě toho se na převisu nabídky a tedy i cenách začínají stále víc projevovat i potíže těch, kteří už byt mají, ale přišli o práci a nedokážou hypotéku či jiné úvěry splácet. „Hodně bytů tak míří do exekučního řízení, protože lidé potřebují své závazky umořit právě jejich prodejem,“ vysvětluje Karel Štěpka z ústecké pobočky realitky M&M.
Spousta lidí bude prodávat pod cenou kvůli exekuci Podle makléře jsou aktuálně v České republice zhruba tři procenta lidí, kteří mají hypotéku a úvěr, ale nesplácejí je. „Předpokládá se, že jde asi o 60 tisíc bytů, kterých se dotkne exekuce. Na severu Čech přitom z toho určitě bude velké procento, protože tento region je jedním z nejchudších v republice a mnoho zdejších lidí má s exekucemi problém,“ upozorňuje Štěpka.
Například na děčínskou realitní kancelář Vesta se v několika posledních dnech obrátilo už šest klientů, kteří chtěli prodat byt, protože jim hrozila exekuce. Jejich požadavek zněl zbavit se bytu co nejrychleji, i za cenu nižší prodejní ceny.
„Jenže v takovém případě by například za byt, který běžně stojí 600 tisíc korun, dostali třeba jen čtvrt milionu - tedy vlastně pouze částku na pokrytí dluhů,“ upozorňuje jedna z pracovnic realitky a zdůrazňuje, že by si lidé měli takové rozhodnutí dobře rozmyslet. „Je možné dohodnout se s exekutorem, nasadit běžnou cenu a případnému kupci vysvětlit situaci. Zatím se nám ještě nestalo, že by exekutor na takový návrh řekl ne,“ říká pracovnice realitní kanceláře.
V Děčíně jsou současné ceny bytů na srovnatelné úrovni s loňským rokem. Byt 3+1 v osobním vlastnictví ve starší cihlové zástavbě ve čtvrti Želenice stojí okolo 1,2 milionu korun, tedy stejně jako počátkem roku 2009. Lidé si tu však nyní začínají více vybírat, kde chtějí bydlet. „Zaznamenali jsme v poslední době nižší zájem o byty v paneláku,“ podotkla zaměstnankyně realitní kanceláře Vesta.
Stejnou situaci potvrzují také v pobočce ústecké realitky M&M. „Například cena družstevního bytu v části Krásné Březno šla dolů. Byt 3+1 stál loni 700 tisíc, teď cena spadla na 490 tisíc korun,“ uvádí Karel Štěpka z realitky M&M.
V Obrnicích u Mostu lze v současné době sehnat panelový byt 3+1 v osobním vlastnictví asi za 180 tisíc korun, zatímco loni byla částka o 100 tisíc vyšší. Za zdejšími nízkými cenami stojí skutečnost, že v části zdejšího sídliště bydlí mnoho sociálně slabých obyvatel a ne každý se sem proto chce odstěhovat. I v samotném centru Mostu ale ceny oproti loňsku poklesly.
„Loni stál třípokojový byt v osobním vlastnictví v Hutnické ulici, která patří k takzvaným „dobrým“ adresám, 670 tisíc. Teď v lednu se pohybuje cena mezi 500 a 550 tisíci korunami,“ přibližuje vývoj cen v Mostě makléř Jiří Rataj.
Podle Aleny Vacínové z mostecké realitní kanceláře Trio se tu letos budou nemovitosti prodávat za přibližně stejné ceny jako loni. „Mostecko má jednu z nejvyšších nezaměstnaností v zemi, kupní síla je tu minimální. Finanční krize drží ceny dole a minimálně v první půlce letošního roku se to nezmění,“ míní.
Na zhruba stejné úrovni jako dosud se zatím v některých městech pohybují ceny bytů ve starší cihlové zástavbě. I ty však mohou leckde zlevnit, nebude-li dost zájemců, kteří na ně mají. Řada bank totiž vyžaduje u hypoték vyšší zálohy, půjčky na více než 60-80 procent ceny dostanou klienti jen výjimečně.
Kupujte letos, radí svorně realitky Ceny bytů byly v první polovině loňského roku na svém maximu, teď se pohybují zhruba na pomezí let 2006 až 2007. „Návrat na původní hladinu z první poloviny roku 2008 odhadujeme nejdříve za tři roky,“ předpovídá Jiří Rataj z mostecké realitní kanceláře AZ Investment.
Oslovené realitní kanceláře proto svorně doporučují těm, kteří si koupi bytu mohou dovolit, aby s tím letos příliš neotáleli, protože tak příznivé podmínky jako teď nebudou panovat stále a mohlo by se stát, že zájemce o bydlení ten nejvýhodnější okamžik prováhá.
a zástupech kupců ve svých kancelářích ovšem mají realitky zájem i z jiného důvodu, než je pouze blaho klientů. Samy totiž také pociťují finanční krizi, utlumený zájem o nemovitosti a nižší ceny se odrážejí na jejich provizích a ziscích.
„Naše společnost byla i přes nepříznivý loňský rok v nárůstu. Měli jsme nižší provize, protože byty se prodávaly za méně peněz, ale v celkovém součtu jsme na tom byli lépe než v roce 2008. Je to díky situaci na realitním trhu, kdy spousta malých realitních kanceláří zkrachovala a lidé se pak obraceli jako v našem případě na větší subjekty,“ dodává Karel Štěpka z ústecké M&M.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.