« Zpět

Ceny bytů jdou dolů, s koupí je lepší počkat na příští rok

| 10. prosince 2010 - 10:21 | Zprávy | Hypotéky

Ceny bytů ve středočeských městech klesají. Kdo byt koupil v lednu, mohl zaplatit i o stovky tisíc víc než nyní v prosinci. Platí však, že získat hypotéku není o moc snazší než loni, banky se obávají dlužníků. Loni a začátkem letošního roku byly ceny některých bytů i o stovky tisíc výš než teď. Potvrzuje to například Roman z Berouna. „Minulý rok kupoval soused úplně stejný byt jako letos já. Zaplatil za něj o tři sta padesát tisíc víc,“ řekl.

Ceny bytů ve středočeských městech klesají. Kdo byt koupil v lednu, mohl zaplatit i o stovky tisíc víc než nyní v prosinci. Platí však, že získat hypotéku není o moc snazší než loni, banky se obávají dlužníků. Loni a začátkem letošního roku byly ceny některých bytů i o stovky tisíc výš než teď. Potvrzuje to například Roman z Berouna. „Minulý rok kupoval soused úplně stejný byt jako letos já. Zaplatil za něj o tři sta padesát tisíc víc,“ řekl.
Ceny bytů se budou podle většiny odborníků na nemovitosti snižovat i příští rok. „Ceny budou určitě klesat v příštím čtvrtletí,“ říká Milada Kadlecová z Institutu regionálních informací. Ten se vývojem cen nemovitostí zabývá.
„Situaci ovlivňuje hlavně to, že mladí lidé nemají peníze, proto byty prostě nekupují,“ dodává Kadlecová.

„Loni byl úvěr jen pro toho, kdo měl těhotnou ženu“
Koupit byt ale zase tak jednoduché není. Problém může být v získání hypotéky. V minulém roce totiž banky zpřísnily pravidla. „Získat úvěr bylo loni pro rodinu docela těžké, všechny banky kvůli krizi a dlužníkům pravidla zpřísnily. S nadsázkou se říkalo, že hypotéku si bere jen ten, kdo má těhotnou ženu,“ říká mluvčí Raiffeisen Bank Tomáš Kofroň.
I lidé se ale báli vysokých úvěrů. Měli strach z toho, že mohou přijít o práci a nebudou mít na splácení. „V letošním roce se situace trochu zlepšila, podmínky pro získávání hypoték se trochu uvolnily,“ dodává Kofroň. Ne však tolik, aby byly snadno dosažitelné.
Úvěry na byty si berou i podnikatelé. „Loni a letos se podmínky pro firmy a živnostníky zpřísnily, jejich žádosti se víc prověřují,“ říká Jarmila Procházková z Raiffeisen Bank.
Co bude s novostavbami?
Podle ní se začíná měnit situace u firem, které obchodují s novostavbami. „Developeři začínají mít problémy. Lidé jejich byty nekupují a jim stojí velké peníze. Proto budou možná muset začít pronajímat,“ říká Kadlecová.
To potvrzuje i analytik Michal Mareš. „Developeři stále počítají s cenami, které byly před krizí a v současné době již nejsou reálné,“myslí si Mareš.
Cesty do budoucna vidí dvě. Buď se lidé s vysokou cenou za bydlení nakonec smíří, nebo developeři budou muset připravovat projekty, které nejenom zaujmou, ale nabídnou i adekvátní cenu. Ta musí obstát v konkurenčním prostředí. „Nové byty docela prodáváme. Lidé si ale hodně vybírají. Takže novostavby v panelácích budou mít nejspíš problémy, nikdo nechce jít do nového paneláku za tři miliony,“ říká majitel realitní kanceláře Jaroslav Kašpar.
„V Benešově máme několik novostaveb, ty se zatím daří prodávat. Rozhodně ale budeme muset v příštím roce začít pronajímat,“ řekla majitel firmy Benti-byty Lubomír Odstrčil.

Nejvíc zlevnily byty v paneláku a byty s větší rozlohou. Cena se naopak mění pomaleji u bytů malých. „To je normální trend, lidé chtějí spíš byty menší,“ říká Petr Procházka z firmy Re/Max reality. Situaci s novostavbami ale příliš nevnímá. „Nových staveb je na Kladně málo,“ potvrdil Procházka.
V Kutné Hoře je situace trochu jiná. „Zájem o novostavby tady hodně klesá. Lidé se báli začátkem roku kupovat, to se prolomilo letos o prázdninách,“ myslí si Silvie Bartusková z kutnohorské Reality Sisi.
Naopak v Příbrami se situace nezměnila. „Byty se kupují a prodávají ve stejném množství jako loni. Tady jde spíš o to, že lidé o Vánocích kupují spíš dárky než byty, to je ale všude,“ vysvětluje pracovnice příbramské PP reality.
Podle odborníků bude situace ve středních Čechách stejná nebo podobná jako letos, tedy stagnace. „Klienti budou opatrnější, rozhodně nečekáme nárůst, ale spíš pokles cen,“ říká Viktor Janovský z KA reality.
Prodejci bytů se shodují na tom, že kdo chce koupit byt, měl by s tím počkat až po Novém roce. To by se totiž byty mohly kvůli urychlení začít zlevňovat. Toto zlevňování by mohlo být bleskové, už v prvních dnech roku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.