« Zpět

Ceny bydlení v kraji padají kvůli hypotékám

| 29. září 2009 - 10:42 | Zprávy | Hypotéky

Liberecký kraj - Banky jsou opatrnější, když se rozhodují, zda dají lidem hypotéku na nákup bytu. To je podle realitních makléřů jeden z hlavních důvodů, proč ceny klesly v Libereckém kraji tak výrazně. „Kromě toho, že dávají menšímu množství lidí půjčky na bydlení, také zvýšily úroky,“ konstatoval Michal Kurilla z jablonecké realitní kanceláře Olymp. 

Liberecký kraj - Banky jsou opatrnější, když se rozhodují, zda dají lidem hypotéku na nákup bytu. To je podle realitních makléřů jeden z hlavních důvodů, proč ceny klesly v Libereckém kraji tak výrazně. „Kromě toho, že dávají menšímu množství lidí půjčky na bydlení, také zvýšily úroky,“ konstatoval Michal Kurilla z jablonecké realitní kanceláře Olymp.
Ještě před rokem mohli lidé sehnat hypotéku třeba i s tříprocentním úrokem, dnes většinou přesahují pět procent. Navíc jen výjimečně lidé dostanou celou částku na nákup bytu, takže musí mít deset až dvacet procent v hotovosti. „Tolik nemají všichni zájemci našetřeno,“ vysvětlil Pavel Hála z Patria reality. I to tedy brzdí trh s nemovitostmi. Je méně lidí, kteří mají možnost si byt koupit, a nižší poptávka tlačí ceny dolů.
Změna by podle makléřů mohla nastat, pokud by banky zase začaly půjčovat klientům sto procent peněz na byt.
„V důsledku zpomalení celého hypotečního trhu objem nově poskytnutých hypoték klesl o dvacet čtyři procent ve srovnání s rekordním prvním pololetím loňského roku,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová. To se ovšem podle ní netýkalo právě Komerční banky. „Nám se zvýšil objem hypoték za první pololetí loňska o sedmnáct procent na více než devadesát šest miliard korun v celé České republice. Od ledna do konce června jsme poskytli osmdesát jedna tisíc úvěrů a bydlení, což je nárůst o jedenáct procent.“

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.