« Zpět

Byty zlevní o desetinu, možná i víc

| 17. června 2009 - 12:01 | Zprávy | Hypotéky

Čím lépe se bude dařit české ekonomice, tím bude pokles cen bytů nižší. Naopak hypotéky podraží. Ceny bytů budou letos klesat. A to výrazně. Dá se počítat s tím, že se sníží zhruba o 12,5 procenta. To v případě, že se česká ekonomika bude vyvíjet podle nejpravděpodobnějšího scénáře, který zpracovala národní banka.

Čím lépe se bude dařit české ekonomice, tím bude pokles cen bytů nižší. Naopak hypotéky podraží
Ceny bytů budou letos klesat. A to výrazně. Dá se počítat s tím, že se sníží zhruba o 12,5 procenta. To v případě, že se česká ekonomika bude vyvíjet podle nejpravděpodobnějšího scénáře, který zpracovala národní banka.
Kdyby se však vývoj ekonomiky přiblížil méně pravděpodobnému „katastrofickému scénáři“, ceny bytů by klesly až o třetinu.
Zlevnění nemovitostí zhruba o desetinu podle České národní banky přijde, pokud letos česká ekonomika oslabí o 2,4 procenta. A to je velmi reálné.
„Varianta s třetinovým poklesem cen by nastala, pokud by se hospodářství propadlo o více než šest procent,“ říká Michal Hlaváček z ČNB, který počítal modely dopadů krize do cen tuzemských nemovitostí.
Jak se pokles cen projeví v praxi? Například při koupi nového 68metrového bytu v Hradci Králové by se dalo při poklesu ceny přes dvanáct procent ušetřit téměř čtyři sta tisíc korun. Loni stál takový byt téměř tři miliony, letos by jeho cena mohla spadnout ke 2,6 milionu.
S poklesem cen už počítají i realitní experti, katastrofického vývoje se však, stejně jako centrální banka, nebojí. „Ceny bytů klesly za první čtvrtletí o 5 až 6 procent a je pravděpodobné, že stejným tempem budou klesat také ve druhém kvartále,“ říká Ondřej Novotný, analytik poradenské firmy King Sturge. „Pak by se měl vývoj stabilizovat. Nevěřím, že by se ceny propadly o třicet procent. Těžko si představím, co by se muselo v Evropě stát,“ dodal.
Hypotéky budou dražší a hůř dostupné
Lidé, kteří se rozhodnou pro koupi nového bydlení, na tom teď vydělají. Platí to však jen tehdy, mají-li dost vlastních peněz. Pokud si budou muset pořídit hypotéku, musí počítat s tím, že poroste úrok a s ním i splátky úvěru.
To, že se letos pro lidi zhorší přístup k úvěrům, je podle České národní banky takřka jisté.
Ze zátěžových testů, kterými centrální bankéři prověřili schopnost bank ustát i velmi hlubokou krizi, totiž vyšlo, že finančním domům nejvíce hrozí to, že jim mnozí lidé a podniky přestanou splácet. A to se projevuje v ještě menší ochotě bank půjčovat peníze. Obecně však finanční instituce prošly v testech výborně. Jak včera oznámila centrální banka, krach by českým bankám nehrozil ani v případě „katastrofického scénáře“ vývoje ekonomiky. „Je dost pravděpodobné, že domácí finanční sektor bude v příští zprávě řazen do malé skupiny evropských zemí, kde vláda nebyla nucena použít na stabilizaci finančních institucí prostředky daňových poplatníků,“ píší autoři zprávy o finanční stabilitě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.