« Zpět

Byty na hypotéku jsou letos dostupnější

| 15. března 2010 - 11:22 | Zprávy | Hypotéky

Byt na hypotéku je letos pro Čechy dostupnější než před dvěma roky. A to především díky poklesu cen nemovitosti, ale i díky snižování úroků hypoték. Vyplývá to z údajů Institutu regionálních informací, který sleduje vývoj tržních cen bytů, a informací odborníků o pohybu úrokových sazeb. Například starší nerekonstruovaný byt v panelovém domě na pražském Jižním Městě, na Chodově, který se teď prodává za 2,4 milionu korun, před dvěma lety stál 2,6 milionu.

Byt na hypotéku je letos pro Čechy dostupnější než před dvěma roky. A to především díky poklesu cen nemovitosti, ale i díky snižování úroků hypoték. Vyplývá to z údajů Institutu regionálních informací, který sleduje vývoj tržních cen bytů, a informací odborníků o pohybu úrokových sazeb. Například starší nerekonstruovaný byt v panelovém domě na pražském Jižním Městě, na Chodově, který se teď prodává za 2,4 milionu korun, před dvěma lety stál 2,6 milionu.
„Nejvýhodnější jsou dnes hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby, které si klienti berou na sedmdesát procent hodnoty kupované nemovitosti nebo méně. Tam se dají nyní získat nejlepší sazby v průměru 4,87 procenta,“ tvrdí Libor Ostatek, ředitel poradenské společnosti Golem Finance, která zařizuje lidem hypotéky u tuzemských peněžních domů.
Vyberte si hypotéku podle svých představ zde
To u daného bytu a hypotéce na 20 let odpovídá měsíční splátce ve výši 10 967 korun. Před dvěma lety to přitom bylo u srovnatelného bytu a hypotéky o tisícovku víc. Ještě výhodnější je to u nových bytů. Nový dvoupokojový byt v Letňanech, který dnes stojí 4,4 milionu, totiž zlevnil o půl milionu korun. Splátka stejného typu by dnes vyšla na 20 106 korun, což je o 2436 korun měsíčně méně než v roce 2008. Část ceny hraďte ze svého Výhodnější jsou však jen hypotéky, které si klient nebere na celou hodnotu kupovaného bytu, ale část ceny financuje vlastními penězi.
U stoprocentních hypoték totiž vzrostly sazby během posledních dvou let o více než jedno procento. I tak se ale nákup o tolik neprodraží. Měsíční splátka stejného panelákového bytu vyjde nyní zhruba na 17,5 tisíce korun, což je jen o necelé dvě stovky víc než začátkem roku 2008. Makléři dnes klientům přesto doporučují buď část peněz hradit ze svého, nebo případně kombinovat hypotéku s úvěrem ze stavebního spoření. Pak mohou získat hypotéku na 70 procent hodnoty nemovitosti, které jsou dneska v bankách výrazně levnější. Navíc některé banky už hypotéky na „stoprocentní“ hypotéky vůbec nenabízejí.
Největší konkurenční boj o klienty mezi bankami se teď svádí právě na hypotékách do 70 procent hodnoty nemovitosti a na pětiletou fixaci úrokové sazby. Banky se u nich snižováním úroků odpouštěním poplatků snaží nalákat právě klienty, kteří do nového bydlení budou investovat i část vlastních peněz. Je to pro ně větší jistota, že lidé budou úvěr dobře splácet.
Smlouvou na delší období navíc zabrání, aby jim klient brzo neodešel ke konkurenci. Proto jsou dnes pětileté fixace zpravidla levnější než jednoleté. Průměrná sazba na pětileté fixaci je dnes podle serveru hypoindex. cz o 0,12 procentního bodu menší než u jednoleté fixace.
Před dvěma roky to bylo obráceně. Jednoletá fixace byla v průměru o 0,08 dražší. Výjimek je málo, například UniCredit Bank nebo Oberbank jednoleté fixace oproti pětiletým zvýhodňují. Dá se očekávat, že obdobný trend bude pokračovat i v nejbližších měsících. Banky totiž budou snažit víc rozhýbat celý hypoteční trh, který vloni poklesl o 39 procent a ani začátek roku pro banky nedopadl dobře.
V lednu totiž poskytly jen 2533 hypoték v celkovém objemu 4,28 miliardy korun, což je oproti prosinci třicetiprocentní pokles. Oproti loňskému lednu propadl objem půjčených peněz o sedm procent. Výsledky za loňský leden byly přitom v bankách vnímány téměř jako katastrofa.
Akční nabídky proto letos začaly dříve než obvykle a podle některých bankéřů budou pokračovat po celý letošní rok.
Akcí bude letos víc Například Komerční banka v lednu vyhlásila akci, při níž snížila sazbu o 0,1 až 0,3 procentního bodu. Měla trvat do 14. února, banka však výhodnější úroky poskytuje nadále. Podobně protáhla svoji loňskou letní kampaň i UniCredit Bank. Akce dál trvá, a to až do odvolání.
S nabídkou akcí vyrukovaly dříve než obvykle i stavební spořitelny, u nichž si dnes spoří přes pět milionů lidí v Česku. Například Stavební spořitelna České spořitelny nabízí klientům do konce března vyřízení úvěru ze stavebního spoření zdarma.
Řádné úvěry ze stavebního spoření jsou dnes levnější než hypotéky. Díky tomu nebyly české stavební spořitelny krizí zasaženy tolik jako banky. Trh vloni propadl jenom zhruba o 11 procent. V lednu dokonce objem poskytnutých úvěrů meziročně vyrostl o devět procent a celkový objem nových úvěrů za leden se díky tomu přiblížil k hypotékám.
Čekat na další zlevňování úroků hypoték může být ošidné. „Výrazný pokles úroků by klient letos moc očekávat neměl. Nelze vyloučit, že úroky ve druhé části roku porostou. Ale nijak dramaticky, protože mezi bankami je vysoká konkurence,“ řekl Tomáš Drábek, specialista na hypotéky UniCredit Bank s tím, že letos banky budou chtít půjčovat víc než v loňském roce. Letos už totiž mají na rozdíl od začátku krize dostatek peněz k úvěrování.
Vyjednávat je snazší Banky ale změnily i přístup ke stávajícím klientům,kterým končí období fixace úrokové sazby a chystají se s bankou dohodnout podmínky na další období. Ještě před rokem dávaly nově příchozím klientům lepší sazby než stávajícím. Dnes už to tak není. Banky se snaží klienty, kteří jim splácí, udržet na další období. „Banky tak budou postupovat i nadále,“ domnívá se Drábek.
V podstatě všechny banky u refinancovaných hypoték nabízejí výhodnější podmínky v podobě odpouštění poplatku za zpracování úvěrů. Vyžadují také mnohem méně dokumentů a potvrzení než u první hypotéky klienta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.