« Zpět

Bytů je dost, kupců málo

| 26. srpna 2009 - 10:11 | Zprávy | Hypotéky

Tisíce volných bytů a téměř žádní kupci. Realitní trh v kraji je v krizi a tomu odpovídají zvlášť v menších obcích a městech nebývale nízké ceny nemovitostí. Podle realitních makléřů je příčinou situace výrazné zpřísnění podmínek hypoték a úvěrů. Někde stačí 200 tisíc Jednopokojové byty se dají sehnat bez problémů za méně než dvě stě tisíc, ani větší nejsou v některých lokalitách, například v Rotavě, Nejdku, Bukovanech, Libavském Údolí, ale i v Chebu, Aši či Sokolově výrazně dražší. Vyšší ceny si drží byty v lázeňských městech, ale i tam nabídka několikanásobně převyšuje poptávku.

Bydlení lze přitom nyní v kraji pořídit levněji než v minulých letech. Horší je to s hypotékami
Karlovarský kraj - Tisíce volných bytů a téměř žádní kupci. Realitní trh v kraji je v krizi a tomu odpovídají zvlášť v menších obcích a městech nebývale nízké ceny nemovitostí. Podle realitních makléřů je příčinou situace výrazné zpřísnění podmínek hypoték a úvěrů.
Někde stačí 200 tisíc Jednopokojové byty se dají sehnat bez problémů za méně než dvě stě tisíc, ani větší nejsou v některých lokalitách, například v Rotavě, Nejdku, Bukovanech, Libavském Údolí, ale i v Chebu, Aši či Sokolově výrazně dražší. Vyšší ceny si drží byty v lázeňských městech, ale i tam nabídka několikanásobně převyšuje poptávku.
„Pokles cen ještě zdaleka není u konce, ještě nejsme na dně,“ uvedl jednatel společnosti Recom Reality a viceprezident Asociace realitních kanceláří České republiky Ivan Žikeš. „Jsem přesvědčen, že dokud se ceny bytů nevrátí na úroveň roku 2006, budou dále klesat. Nejsou hypotéky a tedy ani lidé, kteří by kupovali. Ti, kteří nutně potřebovali bydlet, nakoupili byty za ceny, které už dnes zdaleka nejsou reálné. A lidé, kteří byt až tak nutně nepotřebují, vyčkávají,“ vysvětlil Ivan Žikeš. Podle jeho mínění přijde oživení obchodu s byty až poté, kdy budou ceny odpovídat koupěschopnosti lidí. „Ani pak ale už nebude obchodování s byty tak masivní,“ doplnil Žikeš.
Zlé časy realitních kanceláří Stagnující trh přináší problémy realitním kancelářím. A nejen těm malým. „Teď jde o to, situaci ustát. Potíže budou mít menší firmy, které nabízejí nemovitosti za přemrštěné ceny, někdy proto, že jejich lidem chybí potřebné vzdělání i zkušenosti. My se snažíme prodávajícím vysvětlit, proč jsou jejich cenové představy nesmyslné,“ prohlásil Ivan Žikeš.
„Pokles cen už nebude nijak dramatický,“ tvrdí naopak chebský makléř Josef Hejduk ze společnosti Real Cheb. „Může se stát, že se ceny propadnou v některých lokalitách, to se ale stávalo i dříve,“ podotkl Hejduk.
Rekordně levná Rovná Příkladem může být obec Rovná na Sokolovsku, kde je v současné době nejvíce volných bytů na počet obyvatel a bezkonkurenčně nejnižší ceny v kraji.
Zájemci o koupi bytu by se neměli zaleknout částky, za kterou realitní kanceláře nemovitosti nabízejí. Situace na trhu přeje vyjednávání. „Stává se, že lidé o nemovitost projeví zájem, ale jen pod podmínkou, že byt bude levnější. Prodávající si pak může vybrat. Buď sleví, třeba i o desítky tisíc korun, nebo byt neprodá,“ uvedl majitel realitní kanceláře Realika v Ostrově Jan Koutný.
Úpravámceny se realitní společnosti vesměs nebrání. I pro ně je totiž výhodnější prodat nemovitost za méně peněz i za cenu nižší provize, než je neprodat vůbec a nedostat provizi žádnou. „Někteří prodávající si raději byt nechají, jiní ve snaze rychle prodat přistoupí na nižší cenu,“ potvrdil Josef Hejduk.
Rozumný přístup Podobná situace je u nájemních bytů, doby přemrštěných činží už jsou dávno minulostí. „Pokud někdo požaduje rozumnou cenu, většinou byt rychle pronajme,“ konstatoval Josef Hejduk. Podle jeho slov je odpovídající cena nájmu za dvoupokojový byt v Chebu pět až šest tisíc korun měsíčně. „Hodně záleží na kvalitě bytu a lokalitě. Pokud majitel bude chtít kolem pěti tisíc měsíčně, má jistotu, že byt pronajme a že v něm nájemník nějakou dobu vydrží. Když bude požadovat třeba o tři tisíce víc, najde nájemce na dva či tři měsíce, a pak bude stejně dlouho hledat dalšího,“ doplnil Hejduk.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.