« Zpět

Banky zvyšují úroky u hypoték

| 24. března 2009 - 13:21 | Zprávy | Hypotéky

Tisíce lidí teď čeká velmi nepříjemné překvapení. Pokud si před několika lety vzali hypotéku a výši úroků mají zaručenou do letošního roku, hrozí jim, že budou muset splácet i o několik tisíc korun měsíčně víc. Banky totiž zvyšují úroky, a to v některých případech až o 2 %

Mirka ČEJKOVÁ, moderátorka
--------------------
. Největší šok čeká lidi, kteří mají původní úroky stanovené v roce 2006, kdy byly historicky nejnižší.

Pavlína VILIMOVSKÁ, redaktorka
Jana TAUŠOVÁ, redaktorka
Hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření má v Česku zhruba 614 tisíc domácností, tedy skoro každá 4. rodina. Třeba pan Honza si před 3 lety vzal hypotéku na byt s 5,5 % úrokem, měsíčně tak splácel necelých 7 tisíc. V dubnu mu ale končí fixace, a tak ho čeká nový úrok, o 2 % vyšší.

Jan NĚMEC, klient banky
Což v mým případě znamená skoro 1.500 korun navýšení měsíčně. A já v tuhle tu chvíli vlastně teďkon budu platit daleko víc, než s čím jsem počítal.

Pavlína VILIMOVSKÁ, redaktorka
Jana TAUŠOVÁ, redaktorka
Přitom ale centrální banka začátkem února snížila své úroky, aby rozhýbala trh. Ty spadly pod 2 %, a tak lidé s hypotékou nechápou, proč mají platit víc. Banky ale tvrdí, naše úroky nezávisejí jen na chování národní banky. Přitom, když ta úroky zvyšuje, obvykle ji hned následují.

Pavla LANGOVÁ, mluvčí banky
Odvíjejí se tam i další faktory. Hlavně to, jaká je situace na mezibankovním trhu, musejí se vzít v úvahu i rizikové přirážky.

Pavlína VILIMOVSKÁ, redaktorka
Jana TAUŠOVÁ, redaktorka
Podívejte se, co 2 % úroků navíc udělají. Pokud třeba máte úvěr na milion a půl, zaplatíte měsíčně s 3 % úrokem 8.350 korun, když úrok vyskočí o 2 %, máte rázem o 1.600 korun vyšší splátku.

osoba
Když zvýší, tak to se můžu jít támhle voběsit.

Pavlína VILIMOVSKÁ, redaktorka
Jana TAUŠOVÁ, redaktorka
Podle ekonomů ale obrana proti vysokým úrokům existuje. Buď se zkusíte s vaší bankou dohodnout na jejich snížení a když se to nepovede, můžete banku jednoduše změnit.

David MAREK, ekonom
V okamžiku, kdy končí fixace, má klient nárok přejít s hypotékou k jiné bance.

Petr HLAVÁČ, zástupce generálního ředitele banky
Klient nemusí platit žádný poplatek, nepotřebuje odhad nemovitosti, a dokonce ani nemusí prokazovat příjmy.

Pavlína VILIMOVSKÁ, redaktorka
Jana TAUŠOVÁ, redaktorka
Důležité je ale udělat to včas. Banky totiž posílají oznámení o nových úrocích jen pár týdnů před koncem fixace, a tak doba na vyřízení úvěru jinde je nepříjemně krátká. Pavlína Vilimovská a Jana Taušová, televize Prima.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.