« Zpět

Banky zesílí boj o úvěry, chtějí si udržet vysoké zisky

| 3. ledna 2011 - 11:05 | Zprávy | Hypotéky

Zdravé, ale nijak velkolepé. Tak předpovídal ještě loni na jaře výdělky tuzemských bank tehdejší šéf České spořitelny Gernot Mittendorfer. Skutečný vývoj předčil očekávání. Celkové zisky českých bank se ve třetím čtvrtletí přehouply přes výsledek dosud rekordního roku 2009 a vše nasvědčuje tomu, že s větším ziskem než vloni skončí sektor i své celoroční hospodaření.

Úroky na úvěrech zůstanou v první polovině roku nízko. Dolů je tlačí převaha nabídky nad poptávkou.

Zdravé, ale nijak velkolepé. Tak předpovídal ještě loni na jaře výdělky tuzemských bank tehdejší šéf České spořitelny Gernot Mittendorfer. Skutečný vývoj předčil očekávání. Celkové zisky českých bank se ve třetím čtvrtletí přehouply přes výsledek dosud rekordního roku 2009 a vše nasvědčuje tomu, že s větším ziskem než vloni skončí sektor i své celoroční hospodaření.
Pomohlo tomu rychlejší oživení ekonomiky, které zlepšilo schopnost firem splácet a zvýšilo i poptávku podniků po úvěrech. Zisky bank také vylepšily nižší náklady na odpisy špatných úvěrů, než tomu bylo v roce 2009. „Vzhledem k okolnostem měly české banky další dobrý rok,“ uvádí Lubor Žalman, šéf Raiffeisenbank.
Vzestup bankovních zisků by měl pokračovat i v nadcházejícím roce, analytici se ale zatím neshodnou, o jak velký nárůst půjde. „S ohledem na očekávané zpomalení ekonomického růstu nedojde k významnějšímu růstu zisku,“ říká například analytička Raiffeisenbank Lenka Kalivodová. Naopak Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, je přesvědčený, že díky růstu úrokových výnosů a hlavně poklesu nákladů na špatné úvěry bude meziroční zvýšení zisků bank dost výrazné. „Může jít až o dvouciferné tempo růstu,“ míní Sobíšek. Bankéři jsou ale víc při zemi. „Bude to jen o jednotky procent. V roce 2011 i v dalších letech. S vyšším růstem zisků nelze počítat, protože ani ekonomika už neporoste vyšším tempem,“ tvrdí Žalman.
Banky hledají dobré klienty Rok 2011 bude ve znamení ještě silnějšího soupeření bank o úvěry, které jsou největším tahounem jejich byznysu.
„Banky budou hledat všechny příležitosti k financování firem i domácností,“ potvrzuje Jiří Kunert, prezident České bankovní asociace. Hlavní bitva se strhne o půjčky podnikům, kde se finančním ústavům otevírají větší možnosti než u domácností. I když růst ekonomiky v porovnání s rokem 2010 zpomalí, dá se čekat, že firmy budou potřebovat větší financování. Snaha více úvěrovat však nebude spojena s návratem situace před krizí, kdy banky půjčovaly skoro každému. „Banky ale budou mít zájem jen o dobré klienty, a právě o ty se strhne ještě větší souboj,“ říká Žalman.
V případě půjček domácnostem zatím banky žádný velký boom nemohou čekat. Nezaměstnanost se bude snižovat jen velmi pozvolna a zvýšení nákladů na bydlení a malé vyhlídky na lepší plat vezmou mnoha Čechům chuť se zadlužit. Půjčky spíše podraží Firmy ani lidé nemohou počítat s dalším zlevněním půjček „Marže u úvěrů v podnikové sféře jsou opět tlačeny dolů. Zapomíná se na likvidní přirážku, a ani riziková přirážka neodpovídá trhu. I u domácností zůstanou úrokové sazby stabilní,“ naznačuje pohled bank na ceny půjček v nejbližších měsících Kunert. „Kombinace obecně nízkých sazeb a převaha nabídky nad poptávkou stlačila úroky půjček dolů. Tak levné úvěry jako nyní už dlouho nebudou,“ tvrdí Žalman.
Klienti se spíš podle bankéřů musí připravit na zdražení půjček. Pokud Česká národní banka v obavě z růstu inflace sáhne ke zvyšování sazeb, což analytici očekávají ve druhé polovině roku, pak na to podle Kunerta banky budou reagovat. „Jak v případě firemních úvěrů, tak i úvěrů domácnostem půjde ale o mírné zdražení,“ míní Kunert.
V praxi se však zvýšení úroků nemusí týkat všech typů půjček. Například sazby na spotřebitelských úvěrech na rozdíl od firemních půjček a hypoték vzrostly v uplynulých dvou letech na více než 15 procent. Pro banky jde o velmi výnosný produkt a jejich další zdražení by ohrozilo část tržeb, s nimiž počítají. Například Komerční banka dává jasně najevo, že chce víc proniknout do spotřebitelského financování. Podobně se víc na spotřebitelské půjčky zaměřuje i UniCredit Bank, která chce hrát větší roli nejen ve financování podniků, ale i drobných klientů. S expanzí ale počítají i další banky, například GE Money Bank a Raiffeisenbank. Klientům bank to mimo jiné přinese i další rozšiřování pobočkových sítí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.