« Zpět

Banky starým klientům hypotéky zdražovat nebudou

| 2. února 2010 - 11:11 | Zprávy | Hypotéky

Banky důrazně popírají, že by až o dvě procenta zdražovaly hypotéky starým klientům, kterým končí fixační období, a de facto tak dotovaly akční nabídky zacílené na nové zákazníky, jak upozornilo Právo. „Je nepochybné, že v posledních letech došlo minimálně u dvou z bank k vývoji, jenž z objektivních a na rozhodování bank nezávislých příčin tlačí na vzestup cen u hypoték,“ napsal Právu náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek a dodal:


„Jde o růst úrokových sazeb na mezibankovním trhu a zvýšení nákladů na zajištění likvidity v důsledku ekonomické recese. Druhým faktorem je růst rizika v ekonomice. Navíc klesla cena řady nemovitostí sloužících jako zástavy za hypotéky.“ Nicméně v neformálních rozhovorech představitelé České bankovní asociace připustili, že je to hlavně věcí klienta, zda se nechá zaskočit a čeká až na oznamovací dopis s novým úrokem, nebo zda se v dostatečném předstihu rozhlíží po konkurenčních nabídkách.
Pobouření u lidí vzbuzuje fakt, že většina společností vytváří věrnostní systémy pro stálé zákazníky, ale řada velkých bank postupuje tak, že například u končící pětileté fixace s pětiprocentním úrokem klientovi zvýší úrok na 6,5 až sedm procent, i když má vyšší bonitu a splácel bez potíží, přičemž coby nový klient u konkurence opět bez potíží získá úrokovou sazbu pět procent.
Pořiďte si hypotéku on-line zde
Řada bank posílá lidem oznamovací dopis čtrnáct dní až měsíc předem, takže mnozí, než se rozhlédnou po možnostech refinancování hypotéky jinde, musejí přistoupit na horší podmínky. A když chcete úvěr uhradit předčasně mimo den vymezený termínem fixačního období, uhradíte až 10% sankci z výše částky.
Tuto praxi Právu potvrdily desítky čtenářů, ať už v osobních rozhovorech, nebo v diskusním fóru na nejčtenějším zpravodajském internetovém serveru Novinky. cz a nejmenovitě i někteří pracovníci na pobočkách bank. Kromě toho to rovněž potvrdila anketa na Novinkách.cz, které se účastnilo více než 4500 čtenářů a více než 93 % z nich uvedlo, že jim „banka po ukončení fixačního období výrazně zvýšila úroky hypotéky.“
„Trend nárůstu úrokových sazeb je evidentní u nových i starých hypoték a odráží zvýšenou rizikovost,“ tvrdí ovšem Matoušek a popírá, že by „věrní klienti“ dotovali akční nabídky pro klienty nové. „Jestliže si v lednu 2006 vzal někdo hypotéku s fixací na čtyři roky, průměrná úroková sazba nového úvěru byla 4,44 %. V prosinci 2009 již dosáhla 5,68. V průměru tedy došlo k nárůstu nové úrokové sazby o 1,24 %,“ dodal Matoušek.
Přestože Právo v článku o tom, že starým klientům banky zdražují hypotéky, záměrně nejmenovalo konkrétně žádnou banku, neboť tato praxe je podle čtenářů rozšířená napříč trhem, reagovala na něj velice ostře Komerční banka. „Naši klienti dostávají informaci o ukončení fixace úrokové sazby nejméně jeden měsíc předem, spíše v průměru 6–7 týdnů. Mají tak dostatek času, aby si porovnali také konkurenční nabídky,“ sdělila mluvčí KB Monika Klucová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.