« Zpět

Banky se lekly odlivu starých hypotékářů. Chovají se lépe

| 8. dubna 2010 - 10:02 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční trh prochází velkými změnami a vydělávají na nich především klienti bank. Oproti loňsku podstatně ubylo lidí, kteří jsou nuceni kvůli vysokým úrokovým sazbám převést svou starou hypotéku, u níž skončila fixace úroků, k jinému peněžnímu ústavu. Banky si po krizovém roce konečně uvědomily, že prověřený klient, jenž jim hypotéku v pořádku několik let splácel, je pro ně z rizikového pohledu velmi cenný.

Banky, které dřív nabízely hypotéky novým klientům významně levněji než starým, zařadily zpátečku. Při hrozbě odchodem se jejich prověření zákazníci dostanou na stejné sazby a refinancování na trhu oproti loňsku podstatně ubylo.

A srovnávají proto podmínky pro staré a nové zákazníky. Dřív totiž lákaly na nižší sazby jen ty nově lovené. Trend potvrzují bankéři i prodejci hypoték.
„Riziko v ekonomice vidí banky stále enormní, bojí se růstu neplatičů, a proto si více váží starých zákazníků. V našem běžném provozu se snížil počet refinancujících klientů asi na čtvrtinu,“ uvedl majitel poradenské firmy Callido Finance Tomáš Prčík.
Vyberte si svoji hypotéku zde
Jeho slova potvrzuje i Tomáš Drábek, šéf segmentů retailového bankovnictví UniCredit Bank, která patří na trhu hypoték kvůli snaze o získávání podílu dlouhodobě k levnějším. „S poklesem počtu refinancovaných hypoték souvisí také změna motivačního schématu v bankách. V době růstu bylo všechno zaměřené na získávání nových klientů, teď se začalo oceňovat uvnitř banky i udržení dobrých klientů,“ objasňuje Drábek.
Ve vývoji ovšem hraje velkou roli také byznys, jenž se s refinancováním pojí. Letos může změnit hypoteční banku zhruba padesát tisíc lidí a s tím, jak se loni převody hypotékářů ve velkém rozjely, začaly banky sčítat ztráty z „nedoběhnutých“ obchodů. Náklady jim rostly také kvůli vyplácení nových provizí makléřům, kteří klienty k refinancování vedli.
Pro makléře se totiž proces minimálně na část loňského roku stal významným zdrojem příjmů, protože nově uzavíraných hypoték bylo málo. „Banky se částečně lekly byznysu, který se kolem refinancování rozjel,“ říká generální ředitel Fineo group Boleslav Beveláqua. Podle něj se teď situace obrátila a refinancovaných případů zaznamenává jeho firma minimum, zatímco nových hypoték jí meziročně přibylo asi o 15 procent.

Banky zlevňují, ale první nabídka na refinancování není férová
Banky, které okolnosti na trhu v podstatě donutily zlevnit hypotéky i pro staré klienty, to však nedělají automaticky. „První nabídka od staré banky stejně není férová. Klient se musí ozvat, aby přistoupila na lepší podmínky,“ upozorňuje Milan Roček, předseda představenstva firmy Hyposervis.
Oblíbený trik je co nejvíce zkracovat lhůtu, kterou má klient na vyřízení přechodu k nové bance, a tím si ho udržet i za horších podmínek. „Dopisy upozorňující na vypršení fixace chodí stále pozdě a banky přidávají i další lhůty pro úspěšné vyřízení refinancování,“ vysvětluje Roček.
Chyba není jen na straně peněžních domů. Podle Ročka stojí za poklesem refinancování také chování klientů, kteří se kvůli krizi dostávají často do problémů se splácením své hypotéky.
Pokud mají klienti při splácení hypotéky špatnou historii či jim v průběhu placení přibyl záznam v registru dlužníků třeba z běžného spotřebitelského úvěru, nová banka o ně zájem mít nebude. Pak jim nezbude, než aby se spokojili s podmínkami o něco horšími u původního peněžního domu.
I ty se ovšem pomalu zlepšují. Banky již od podzimu loňského roku hypotéky mírně zlevňují.
Stojí za tím částečně snaha dávat jich více, protože realitní trh stále skomírá a lidé jsou při nákupu domů a bytů opatrní, ale možná ještě důležitější jsou vyšší marže, z nichž mohou ve prospěch klienta snáze část obětovat.
Oproti vrcholu finanční krize téměř před rokem a půl si totiž mohou půjčovat hlavně na kratší dobu levněji, a marže jim proto v tomto srovnání vzrostly.
„Odhaduji, že tehdy měly banky marži na hypotéce kolem 0,9 procentního bodu, dnes to může být i přes dva body,“ říká Prčík z firmy Callido Finance. Podle něj v posledním měsíci zlevnily prakticky všechny bankovní domy.
Svou základní marži například jasně odkrývá UniCredit Bank, která přišla s novou hypotékou, jejíž sazba je vázána na jednoměsíční mezibankovní úrok, takzvaný Pribor. K němu připočítává pevně danou marži, která je 2,7 procentního bodu, a tím se dostává na aktuálních 3,93 %. Dosažení takové sazby je omezeno několika podmínkami,mimo jiné musí mít klient peníze na minimálně 15 procent ceny nemovitosti.
Sazby na celém hypotečním trhu sleduje Fincentrum Hypoindex, podle nějž úroky klesly v únoru na dvouleté minimum. A pokles pravděpodobně bude pokračovat.
Dnes Česká spořitelna oznamuje akční jarní nabídku, při níž může sazba klesnout až na 4,49 procentního bodu. Ale dosáhnou na ni jen klienti banky, kteří si zvolí pětiletou fixaci úroků, minimálně dvacetiletou splatnost, a navrch přihodí pojištění schopnosti splácet.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.