« Zpět

Banky prodávají domy dlužníků

| 1. července 2010 - 10:32 | Zprávy | Hypotéky

Ani při dražbě se lidé nemusejí dluhů zbavit. Vydražená cena totiž může být třeba i o polovinu nižší než tržní. Nesplácet hypotéku a spoléhat na to, že banka klientům se splátkami počká, bude v příštích letech opravdový hazard. Finanční domy totiž potřebují snížit počty neplatičů a stále častěji se tak mohou uchylovat k nedobrovolným dražbám bytů a domů.

Ani při dražbě se lidé nemusejí dluhů zbavit. Vydražená cena totiž může být třeba i o polovinu nižší než tržní. Nesplácet hypotéku a spoléhat na to, že banka klientům se splátkami počká, bude v příštích letech opravdový hazard. Finanční domy totiž potřebují snížit počty neplatičů a stále častěji se tak mohou uchylovat k nedobrovolným dražbám bytů a domů.
V problémech se splácením úvěru na bydlení se v příštím roce může ocitnout až 30 tisíc rodin. Nepřímo to vyplývá z údajů ČNB, která na příští rok odhaduje, že se to bude týkat 6,5 procenta rodin s hypotékou. Pokud by se na trh vrátila nejistota, pak by to mohla být dokonce pětina rodin s hypotékou, tedy 90 tisíc rodin.
Nedobrovolný prodej domů podle odhadů bankéřů a dražebníků v příštím roce potká stovky neplatičů. V řadě případů pak může nastat situace, kdy vydražená cena nebude stačit na pokrytí dluhu a banka bude po dlužníkovi vyžadovat další splátky. Podle České spořitelny je dnes průměrná výše nedoplacených dluhů při dražbě kolem 25 procent jistiny úvěru.
Ale jsou i mnohem extrémnější případy. „Při některých dražbách se nemovitost vydraží za polovinu její tržní ceny,“ vysvětluje Jan Bureš z Raiffeisenbank. S tím souhlasí i někteří dražebníci, přes které velké banky nemovitosti draží.
Rozdíly mezi výší hypotéky a vydraženou cenou prohlubuje současný pokles cen nemovitostí. Nejohroženější jsou klienti, kteří si vzali stoprocentní hypotéku, a to hlavně během prvních let splácení úvěru, protože v té době tvoří většinu splátky úrok a jistina se umořuje jen velmi pomalu. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.