« Zpět

Banky nechtějí zlevnit hypotéky

| 4. ledna 2010 - 11:04 | Zprávy | Hypotéky

Tuzemský hypoteční trh zaznamenal vloni zhruba čtyřicetiprocentní meziroční propad na zhruba 73 miliard nově poskytnutých hypoték. Odborníky loňský vývoj zaskočil. Většina bank nicméně HN potvrdila, že na letošek s počítá s mírným nárůstem objemu nových hypoték, protože poptávka po těchto úvěrech se bude mírně zvyšovat. 

Tuzemský hypoteční trh zaznamenal vloni zhruba čtyřicetiprocentní meziroční propad na zhruba 73 miliard nově poskytnutých hypoték. Odborníky loňský vývoj zaskočil. Většina bank nicméně HN potvrdila, že na letošek s počítá s mírným nárůstem objemu nových hypoték, protože poptávka po těchto úvěrech se bude mírně zvyšovat.
„Hypoteční trh si v současné době vybírá oddechový čas. Mezi klienty panuje nejistota ohledně jejich zaměstnání a nadále se spekuluje na pokles cen nemovitostí. Nicméně potřeba řešit svou bytovou situaci je v Česku stále aktuální,“ vysvětluje důvod pro příznivější vývoj Radko Belada, šéf marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky.
„I my čekáme mírné oživení zájmu o hypotéky, ale spíše až ve druhé polovině roku,“ potvrzuje Pavla Langová, mluvčí České spořitelny.
Bankéři přitom kalkulují s tím, že letošnímu výsledku by mohli napomoci hlavně lidé, kteří vloni kvůli krizi odložili nákupy nemovitostí, ale přes obtížnější ekonomickou situaci si příjem dokázali udržet a nové bydlení potřebují.
Odhady odborníků, kteří tento trh sledují, nejsou ale jednoznačné. „V tom optimistickém scénáři odhadujeme objem nových hypoték na 85 miliard korun, v pesimistickém, a k tomu se zatím kloníme, by byl výsledek 65 miliard korun, tedy horší než vloni,“ říká Libor Ostatek z poradenské společnosti Golem finance.
Podobně tipuje letošní výsledek i Luboš Svačina ze společnosti Fincentrum. „Banky poskytnou hypotéky mezi 60 až 80 miliardami korun,“ řekl HN Svačina.
Podle Filipa Endala ze společnosti Deloitte banky letos půjčí na hypotékách 80 až 82 miliard. „Zvýšení poptávky po novém bydlení registrujeme zhruba od druhé poloviny října, pro tento rok poroste v řádu jednotek procent,“ uvedl Endal.
Pro výraznější oživení poptávky ale letošek tím pravým rokem ještě nebude. Plošné zlevňování hypoték, které by zvedlo větší vlnu zájmu, není zatím pro banky kvůli obavám z růstu nezaměstnanosti a ze zhoršování kvality jejich úvěrových portfolií na pořadu dne.
Oslovené banky HN unisono potvrzují, že v současné době se k takovému kroku nechystají a v blízké budoucnosti jsou ochotné přistoupit spíše jen k časově omezeným, jednorázovým marketingovým akcím. Finanční domy přitom nezlevnily hypotéky ani po posledním snížení základní sazby ČNB v polovině prosince, kdy sazba klesla na historické minimum.
„Úrokové sazby jsou na stabilní úrovni již několik měsíců a vidíme, že ani různé akční nabídky trh významným způsobem neovlivnily. Do nového roku vstupujeme bez velkých překvapení, to znamená se sazbami, které jsou v zásadě obdobné jako ty, se kterými jsme končili rok 2009,“ řekl HN Jan Sadil, šéf Hypoteční banky. „V současné době nejsme schopni říct, zda a kdy budeme upravovat úroky,“ uvedla i mluvčí ČS Langová.
Převratné změny nepřinesou zřejmě ani nejbližší měsíce. „Pokles úroků s ohledem na širší ekonomické souvislosti nelze pravděpodobně čekat ani v roce 2010. Osobně čekám kolísání úroků mezi 5 až 5,5 procenta. Banky také budou mezi úroky pro jednotlivé klienty více rozlišovat, a to podle jejich schopnosti udržet si příjem,“ dodal Endal.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.