« Zpět

Banka mi zamítla žádost o hypoteční úvěr. Jak mám postupovat, abych úvěr dostal?

| 9. listopadu 2009 - 11:54 | Zprávy | Hypotéky

Při žádosti o hypotéku zkoumá banka několik faktorů. Mezi nejdůležitější z nich patří výše vašich příjmů. Pokud nemáte dostatečné příjmy na vybraný byt, zkuste při žádosti prodloužit dobu splácení a tím snížit měsíční splátky, na které pak vaše příjmy budou stačit. Druhou možností je žádat o hypotéku společně s partnerkou nebo rodiči.

Odpovídá Jan Bureš
Finanční poradna
Třetí základní variantou je najít si ke koupi něco levnějšího, třeba byt před rekonstrukcí nebo menší byt.
Důvodů pro odmítnutí ale může mít banka víc a způsob nápravy se pak liší.
Důležitá je například výše pravidelných plateb žadatele, jako jsou například alimenty, pojištění nebo stavební spoření. Problematická může být kreditní karta, u které banka počítá s celým limitem, nikoliv s částkou, kterou na kartě opravdu dlužíte. Pokud jste se dostali do registru dlužníků, můžete mít se získáním hypotéky problémy i poté, co jste své dluhy splatili. Údaje z tohoto registru totiž jsou automaticky vymazány až po 3 letech.
Jedním z důvodů zamítnutí může být také vysoký věk. Banky většinou chtějí splatit hypotéku do té doby, než přestanete pracovat a odejdete do důchodu. Pokud si tedy chcete vzít hypotéku, abyste si na důchod pořídili domeček a byt nechali dospělým dětem, můžete děti přizvat jako spoludlužníky. Tím se vaše šance na získání hypotéky zvýší.
Roli hraje také vaše zaměstnání. Banka bude chtít vědět, jak dlouho pracujete u stávajícího zaměstnavatele. Menší šance na úspěch budete mít, jestliže zaměstnání často měníte nebo jste osobou samostatně výdělečně činnou. Pokud jste ještě ve zkušební době, s žádostí o hypotéku raději počkejte. U některých bank můžete mít problémy s pracovní smlouvou na dobu určitou.
Pokud jste se dostali do registru dlužníků, můžete mít se získáním hypotéky problémy i poté, co jste své dluhy splatili.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.