« Zpět

Američané budou moci snáze splácet hypotéky

| 26. října 2011 - 12:46 | Zprávy | Hypotéky

Splácení pak půjde rychleji. Možnost refinancování hypotečních úvěrů bude v USA výrazně dostupnější. Americká vláda představila v pondělí v Nevadě soubor opatření, která mají usnadnit refinancování hypoték vlastníkům domů a bytů, kteří jsou ve finanční tísni. Analytici se však domnívají, že oživení strádajícího realitního trhu bude jen malé a krátkodobé.

Splácení pak půjde rychleji. Možnost refinancování hypotečních úvěrů bude v USA výrazně dostupnější. Americká vláda představila v pondělí v Nevadě soubor opatření, která mají usnadnit refinancování hypoték vlastníkům domů a bytů, kteří jsou ve finanční tísni. Analytici se však domnívají, že oživení strádajícího realitního trhu bude jen malé a krátkodobé.
Zestátněné a vládou sponzorované hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které v USA dominují hypotečnímu trhu, sníží poplatky za refinancování hypoték. Umožní také příjemcům půjček, jejichž dluh výrazně převyšuje hodnotu jejich nemovitosti, získat nové vládou garantované půjčky s nižší úrokovou sazbou.
Program dostupného refinancování bydlení (HARP) je dlouhodobým projektem americké vlády, který má umožnit obyvatelstvu zajistit si bydlení a má být prevencí před exekucemi neplatičů hypoték. Cílem programu je srovnat podmínky splácení hypotečních úvěrů poskytnutých v době vysokých úroků po finanční krizi s těmi dnešními.
Nynější změny v programu HARP schválila Federální agentura pro financování bydlení (FHFA), která zároveň reguluje agentury Freddie a Fannie. Analytici jsou přesvědčeni, že tyto změny mají za cíl stabilizovat trh s bydlením z dlouhodobého hlediska, spíše než okamžitě naplnit kapsu spotřebitelům.
Agentura FHFA potvrdila, že zruší některé poplatky u refinancování krátkodobých hypoték do 20 let. Tím by se zrychlilo splácení jistiny půjčky. Lidé by měli šanci vylepšit své bydlení, přičemž by příliš nevzrostla výše měsíční splátky. Hypoték na 30 let už se ale pravděpodobně nové výhodnější podmínky týkat nebudou.
Ředitel FHFA Edward DeMarco vysvětluje, že cílem změn je vytvořit pro dlužníky příležitost k refinancování půjček, snížit riziko pro agentury Freddie Mac a Fannie Mae a vrátit stabilitu na trh bydlení.
Analytik washingtonské ISI Group Roberto Perli se domnívá, že snahy o refinancování půjček ovlivní trh jen o desetiny procentních bodů. Odhady hodnoty programu HARP byly podle něj v minulosti velmi přehnané. „ReÚrokové financování pomůže, ale trh s bydlením to nijak zásadně nezmění,“ dodal Perli.
Program HARP na refinancování na nižší úrok měl původně pomoci 4 až 5 milionům dlužníků. Do srpna 2011 ho však využilo pouze 894 tisíc lidí. Podle aktuálních odhadů agentury FHFA by měl programu v příštích dvou letech využít až dvojnásobný počet Američanů. Agentura však již neuvedla, jaký podíl na tomto růstu by měly mít tento týden představené změny.
Ty jsou součástí plánu Obamovy administrativy a centrální banky (Fed) na zásadní oživení skomírajícího trhu s bydlením, který táhne ke dnu americkou ekonomiku i spotřebu.
Tento Obamův tah lze jednoznačně vnímat jako předehru k prezidentským volbám, které se budou konat příští rok. Americký prezident hodlá ulevit i absolventům při splácení studentských půjček. Poukazuje přitom na údajnou pasivitu republikánských protikandidátů na funkci prezidenta.
Předseda newyorského Fedu William Dudley volal ve svém pondělním proslovu po komplexním přístupu. Ten by měl podle něj začít odstraněním překážek v refinancování hypoték na dnešní úrokovou míru.
Doposud byli dlužníci, jejichž hypotéka převyšovala 125 procent hodnoty nemovitosti, vyloučeni z programu HARP, a nemohli si tak snížit úrok z původních 6 nebo 7 procent na dnešní 4 procenta. Agentura FHFA však tento 125% strop ruší. Zároveň bylo rozhodnuto, že program HARP bude prodloužen do prosince 2013.
Podle nového rozhodnutí FHFA nebudou již poskytovatelé nových hypoték zodpovědní za chyby, kterých se dopustili původní poskytovatelé půjček. Podle šéfa národní ekonomické rady Bílého domu Genea Sperlinga nebyli doposud poskytovatelé půjček ke snižování úrokových měr dostatečně motivování. Teď ale v oblasti refinancování hypoték vznikne zdravá konkurence, tvrdí Sperling. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.