« Zpět

Finanční účetnictví v bankách

| 4. srpna 2015 - 10:00 | Zprávy

Cílem finančního účetnictví je podávat informace externím uživatelům (např. finančním úřadům nebo investorům pro potřeby obchodování s akciemi a obligacemi na burzách cenných papírů). Proto je vysoce standardizované, a to jak na národní, tak i na nadnárodní úrovni, aby všichni „poučení zájemci o informace“ na celém světě měli jistotu, že danému údaji rozumí všichni stejně.

V České republice je tato standardizace finančního účetnictví stanovena zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví.
 
V mezinárodním měřítku se můžeme setkat s používáním následujících mezinárodních účetních standardů:
- US GAAP = Generally Accepted Accounting Principles nebo
- IFRS = International Financial Reporting Standards (které navazují na „starší“ IAS = International Accounting Standards).
 
Mezinárodní standardizace finančního účetnictví je rovněž prováděna prostřednictvím směrnic Evropské unie. 
Bilance (nejenom) obchodní banky je tvořena aktivy a pasivy. Hodnota aktiv a pasiv se musí vzájemně rovnat, a to nejenom k oficiálním dnům pro zpracování a zveřejnění účetních výkazů (zejména ke 31.prosinci), ale průběžně každý den. Skutečnost, že aktiva a pasiva se musí rovnat, není v žádném případě v rozporu se skutečností, že některé obchodní banky mohou mít (resp. skutečně mají) více vkladů (depozit), přijatých od svých klientů, než je hodnota úvěrů, které poskytly.
 
Důležitou součástí obchodní činnosti bank je i tzv. řízení její bilance, tj. zajištění, aby aktivní obchody byly ziskové a současně i co nejméně rizikové, resp. zajistit vztah mezi těmito vzájemně si odporujícími procesy. Pokud klient bance předčasně splatí poskytnutý úvěr, pak to pro ni znamená, že musí prakticky okamžitě nalézt jiný, přiměřeně ziskový obchod (s čímž jsou spojeny pro banku náklady). 
 
Pokud klient uzavře s bankou rámcovou smlouvu o účtech „přes noc“ (neboli o overnightech), tak jsou v této smlouvě uvedena konkrétní (i časová) pravidla pro jejich otevírání. Bankovní úředníci totiž i v těchto případech musí zajistit investování vkladů na těchto účtech do takových aktiv, které by „zaplatily“ příslušné úrokové náklady a bance přinesly zisk.
 
Pasiva (nejenom) obchodní banky jsou tvořena jejími vlastními a cizími zdroji. Vlastní zdroje banky jsou tvořeny zejména:
- vlastním (tj. akciovým) kapitálem, 
- zákonnými a dalšími rezervními fondy a 
- nerozděleným ziskem minulých období. 
 
Součástí pasiv obchodní banky jsou také bankou emitované hypoteční zástavní listy, které bance přinášejí zdroje na financování hypotečních úvěrů. Cizí zdroje jsou tvořeny především nejrůznějšími typy vkladů (depozit) bankovních i nebankovních klientů. Mezi vklady jiných peněžních ústavů patří rovněž tzv. loro (neboli vostro) účty, používané v zahraničním platebním styku. V pasivech se můžeme občas setkat také s úvěry, které konkrétní obchodní banka přijala např. od centrální banky, resp. od jiných obchodních bank. V aktivech je popsáno, do čeho obchodní banka vložila svoje vlastní i cizí zdroje (tedy jak investovala pasiva).
 
Jedná se zejména o následující položky:
- úvěry, poskytnuté klientům,
- hotovost,
- depozita (vklady), které má banka uložena u jiných peněžních ústavů, a to včetně tzv. povinných minimálních rezerv, uložených u centrální banky, a nostro účtů,
- bankou nakoupené cenné papíry (včetně státních obligací nebo státních pokladničních poukázek),
- hmotný a nehmotný majetek obchodní banky (pozemky, budovy a jejich vnitřní zařízení, software atp.).
 
V této souvislosti považuji za vhodné zmínit pojem „předvaha“. Předvaha či přesněji obratová předvaha je výpis počátečních stavů, obratů a konečných zůstatků všech účtů hlavní účetní knihy, které banka použila ve vybraném období. Používá se pro formální kontrolu správnosti podvojného účetnictví. Informace o tom, jakým způsobem byl vytvořen zisk konkrétní obchodní banky, se může zájemce dozvědět z jejího výkazu zisků a ztrát (neboli z výsledovky). 
 
Většina zisku obchodních bank je tvořena rozdílem mezi:
- přijatými úroky, tj. úroky placené klienty z bankou poskytnutých úvěrů
- úroky, které banka platí svým klientům, kteří si v ní založili vkladové účty. 
 
Účetní výkazy (nejenom) obchodních bank musí být uvedeny v jejich výročních zprávách za příslušný kalendářní rok. Údaje účetních výkazů obchodních bank, které působí v České republice, jsou uváděny podle požadavků, stanovených mezinárodními účetními standardy IFRS. Svoji výroční zprávu (včetně všech účetních výkazů) obchodní banky umisťují také na svojí internetové stránce.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.