« Zpět

Finanční služby na rozcestí

| 23. října 2008 - 11:07 | Zprávy

Leasing nebo factoring? Výrazné zpřísnění podmínek pro získání standardního úvěru obrátí zájem podnikatelů k alternativním formám financování. Probíhající krize na světových trzích povede ke zpomalení české ekonomiky, a tím i ke snížení investic a poptávky po penězích.

Výrazné zpřísnění podmínek pro získání standardního úvěru obrátí zájem podnikatelů k alternativním formám financování.

Probíhající krize na světových trzích povede ke zpomalení české ekonomiky, a tím i ke snížení investic a poptávky po penězích. Leasing nebo factoring? I to je jedno z dilemat, které nyní řeší řada tuzemských firem. Zostření podmínek bank v kombinaci s nižší poptávkou a horším odbytem v zahraničí nutí podniky poohlédnout se po inovačních typech financování. Mezi sektory, které zasáhne krize nejvíc, patří automobilový průmysl jako celek – ten se podílí na české ekonomice zhruba jednou pětinou. Problémy se sháněním peněz mají dále dopravci, developeři, stavební firmy, zemědělci a hoteliéři.
"Firmy si v poslední době stěžují na odlišný přístup bank v oblasti financování podniků a bankovních úvěrů. Banky nyní vyhodnocují některé oblasti jejich byznysu jako rizikovější," uvedl nedávno prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.
"Přísnější podmínky dopadnou na všechny exportéry. Budou muset zeštíhlovat. Většina omezí výzkum a vývoj, další mohou začít propouštět," odhadl prezident Asociace exportérů ČR Jiří Grund.

Akce, akce, akce…

Řada firem proto začíná hledat alternativní financování právě u leasingových, případně u factoringových společností. Stále více oblíbený se stává i tzv. splátkový prodej pro velké firmy. Akce, akce, akce jsou především doménou leasingu automobilů – a to jak nových, tak i ojetých. Současná krize financování a pokles poptávky ze strany firem i domácností vede k poklesu cen automobilů. Meziroční propady stejných modelů aut se pohybují řádově v desítkách tisíc korun. Ojetá auta zlevnila meziročně v průměru téměř o osm procent, starší bazarové škodovky propadly skoro o patnáct procent.
Svůj podíl na zlevňování má také leasing. Prakticky každá společnost na trhu nyní nabízí nějakou akci – doplňky vozu zdarma, nižší úročení, případně dobu splácení leasingu. Samozřejmostí je levnější pojištění. Akce běží prakticky po celý rok a týkají se jak nových, tak i ojetých vozů.
Výhodné nabídky leasingu však čekají i na firmy. Například člen bankovní skupiny Société Général – společnost SG Equipment Finance Česká republika – nabídla na nedávno konaném Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně jako bonus k nabídce na financování i plné pokrytí možných rizik spojených s užíváním financovaných strojů. Akce se konala ve spolupráci s pojišťovnami AIG EUROPE, S. A., pobočka pro ČR a Allianz. SG Equipment Finance Czech Republic se specializuje na vybrané průmyslové obory a služby, nabízí financování zejména pro investice do polygrafických, obráběcích, výrobních a stavebních strojů, zemědělské i lesnické techniky a prostředků pro hromadnou přepravu zboží a osob.

Povzbudit zákazníka

ČSOB Leasing zase nabízí pomoc českým autodopravcům, která jim může ulevit v jejich dočasně zhoršené finanční situaci způsobené cenami pohonných hmot a rostoucím kurzem koruny. Novým zákazníkům nabízí speciální akci na leasing nákladních vozů umožňující snížení leasingových splátek do konce roku až o 30 procent. Společnost nabízí řešení momentálních finančních problémů také pro stávající zákazníky formou jednoduchého prodloužení leasingové smlouvy o rok. Tím dojde ke snížení leasingových splátek a ke zlepšení zákazníkova cash-flow. "Chceme tímto produktem povzbudit autodopravce k průběžnému investování do svých autoparků. Finanční leasing je tradičním a vhodným finančním prostředkem pro tyto účely a dočasné snížení splátek může našim zákazníkům pomoci při rozhodování," uvedl Radan Šantora, výkonný ředitel pro obchod ČSOB Leasing. Akce platí pro nové nákladní automobily všech značek financované formou finančního leasingu s délkou splácení 60 měsíců a s akontací od 0 procent.
V případě UniCredit Leasing je nejdynamičtěji rostoucím produktem úvěr pro podnikatele, který už v prvním pololetí letošního roku meziročně posílil o 65 %.

Zavolejte faktora

Factoring jako flexibilní forma financování je mezi podnikateli stále populárnější. Svědčí o tom meziroční nárůst objemu factoringových transakcí měřený celkovou hodnotou pohledávek postoupených osmi hlavním poskytovatelům této služby, členům Asociace factoringových společností (AFS) České republiky. Ten v roce 2007 zaznamenal proti předchozímu roku nárůst o 21,3 %. Letos se zdá, že factoring roste obdobným tempem.
Možnost profinancování krátkodobých pohledávek z dodávek zboží či služeb tak využívá stále více výrobních a obchodních společností, které hledají zdroje pro krytí běžných obchodů nebo zajištění svého dalšího rozvoje. Factoring je ale dostupným řešením i pro firmy, které procházejí více či méně složitým obdobím nebo prošly změnami, např. ve vlastnické struktuře, což může ztěžovat jejich přístup k bankovnímu financování. Ze statistik AFS navíc vyplývá zvyšující se podíl tzv. bezregresního factoringu. Tento nejkomplexnější produkt kombinuje financování s alternativním zajištěním rizika. Přesto penetrace trhu dosáhla v České republice v roce 2007 pouze 3,5 %, zatímco ve vyspělých západoevropských ekonomikách se běžně pohybuje okolo 10 %. Rostoucí uplatnění factoringového financování pohledávek přesto vypovídá i o zlepšujícím se podnikatelském prostředí v České republice.
Finanční krize tak paradoxně může napomoci dosud opomíjeným formám financování, jako je factoring. Každopádně nyní se zdá, že leasing zůstane i nadále oblíbenou formou financování soukromých osob i podnikatelů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.