« Zpět

Expresní platby odvrátí hrozbu penále

| 9. února 2009 - 11:54 | Zprávy

Měsíc co měsíc čeká na každého podnikatele několik povinných plateb, jako např. sociální a zdravotní odvody za zaměstnance nebo odvody finančnímu úřadu (daně). Je velmi důležité, aby tyto platby odešly z vašeho účtu v termínu, jinak hrozí řada nepříjemných následků.

Můžete platit zbytečně penále nebo úroky nebo v případě pozdní platby obchodním partnerům dokonce ohrozit platnost smlouvy. Když na důležité platby v návalu práce zapomenete nebo se o nich dozvíte na poslední chvíli, může už být na klasický převod z účtu pozdě. Peníze mohou být na cestě až 3 dny. Jste proto někdy nuceni sáhnout po expresní platbě. Jedná se o zrychlený převod peněz z účtu na účet, který banka zaúčtuje ještě v den podání.
„Expresní platby jsou využívány zejména v segmentu firemních financí, a to především ke splnění závazků z obchodního styku nebo pro včasné zaplacení povinných plateb. Každý měsíc zpracujeme v průměru 6000 expresních plateb. Jedná se o relativně hodně využívaný způsob placení, jehož četnost se ještě zvyšuje především koncem jednotlivých čtvrtletí. Největší nárůst expresních plateb zaznamenáváme koncem kalendářního roku,“ komentuje využívání expresních plateb podnikateli Roman Přeučil, produktový manažer Raiffeisenbank.

Odpoledne už je pozdě

Expresní platbu můžete u většiny bank zadat buď přímo na pobočce, nebo přes internetové bankovnictví. Některé banky však tuto službu nabízejí s omezením nebo vůbec (např. mBank). U GE Money Bank můžete expresní platbu podat pouze na pobočce, a nikoliv přes internet.

Za rychlost se platí

Název produktu se v jednotlivých bankách mírně liší, někde posíláte prioritní, jinde expresní nebo dokonce super expresní platbu. Podmínkou je vždy to, aby banka zúčtovala platbu ten samý den, kdy jste ji podali.
Některé banky tuto službu nenabízejí vůbec (mBanka) nebo pouze omezeně. U Citibank nepodáte expresní platbu na pobočce. U GE Money Bank to nelze přes standardní internetové bankovnictví, ale pouze pokud využíváte speciální službu, která je napojena přímo na vaše účetnictví. Nejvíce za zrychlené posílání peněz zaplatíte v LBBW Bank. Bez ohledu na to, zda příkaz podáte prostřednictvím internetu nebo na pobočce, zaplatíte celkem 300 Kč. Druhá nejdražší je Česká spořitelna, kde přes internet zaplatíte 204 Kč a na pobočce 255 Kč. Naopak nejlevněji mohou podávat expresní platby klienti Raiffeisenbank, na pobočce platí pouze 60 Kč a přes internet jen 30 Kč. Sazby se týkají podnikatelů. Pro fyzické osoby mohou být podmínky podávání expresních plateb u některých bank různé.

Na peníze od zákazníků nemusíte čekat

Chcete, aby i vám chodily platby v co nejkratším čase a vaši odběratelé nemuseli platit vysoké poplatky za expresní převody? V tom případě můžete využít on-line převody z účtu na účet. Za zboží, které si vaši zákazníci u vás objednají přes internet, tak dostanete zaplaceno v průběhu několika minut. Omezíte riziko, že vám klienti nezaplatí a pro vydání objednaného zboží nebudete na příchod peněz muset čekat až tři dny nebo dokonce vyžadovat platbu v hotovosti.
Po dokončení objednávky zákazníkovi jednoduše nabídněte možnost platit on-line pomocí některého z platebních systémů bank, např. pomocí služby ePlatba od Raiffeisenbank.
„Při použití e-plateb jsou zákazníci rovnou přesměrováni do jejich internetového bankovnictví. Nemusí vyplňovat ani platební příkaz, ten se vytvoří automaticky a stačí ho jen potvrdit. Klient se tak nemůže splést v čísle účtu nebo v odesílané částce,“ doplňuje Roman Přeučil.

Připraveni na export?

Zkušenosti malých a středních českých firem s vývozem zboží jsou velmi malé. Značnou zkušenost má pouze 19 % z nich, naproti tomu 37 % nemá žádnou nebo jen malou zkušenost s vývozem. Více než polovina (57 %) tvrdí, že by mohla snadno rychle splnit nové vývozní objednávky, a je schopna s příchodem nových exportních příležitostí posílit kapacity (53 %). Pro více než 44 % českých podniků je export hlavní prioritou. Závěry vyplývají z průběžného hodnocení Dotazníku exportní připravenosti domácích malých a středních firem, který mohou podnikatelé vyplnit on-line přímo na stránkách agentury CzechTrade http://startexport.czechtrade.cz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.