« Zpět

Dvě třetiny Čechů spoří každý měsíc. Každý pátý vůbec

| 10. března 2014 - 12:06 | Zprávy

Dvě třetiny Čechů spoří každý měsíc. Zhruba třetina z nich, tedy každý pátý člověk, přitom z měsíčního příjmu uspoří více než před rokem. Rovněž každému pátému člověku se naopak nedaří spořit vůbec. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro společnost Cetelem realizovala agentura Stem/Mark*.

Nejčastěji lidé odkládají každý měsíc stranou do deseti procent příjmu (60 procent). Zhruba každý čtvrtý pravidelný střadatel (27 procent) uspoří do dvaceti procent a každý desátý až do třiceti procent měsíčního výdělku. Větší podíl dávají stranou jen necelá čtyři procenta. Každý šestý Čech pak spoří nahodile. Zhruba pěti lidem ze sta zbydou volné finance jen jednou do roka.
 
Dvě třetiny lidí přitom z měsíčního příjmu ušetří v průměru maximálně do dvou tisíc korun. Až do pěti tisíc ušetří každý pátý střadatel, dalších 13 procent do deseti tisíc korun a v průměru více než deset tisíc odkládá zhruba každý třicátý (3,3 procenta). Mužům se přitom daří uspořit v průměru větší částku než ženám.
 
Většina střadatelů uvádí, že chtějí mít finanční rezervu na nenadále výdaje (76 procent). Lidé také velmi často považují současnou dobu za nejistou (44 procent). Obavy tak vítězí nad potřebou zabezpečit se na důchod (36 procent). Více než každý čtvrtý (33 procent) pak spoří na konkrétní účel, jako je rekonstrukce, automobil, vybavení domácnosti či například dovolená. Každý čtvrtý odkládá finance pro děti.
 
Když uspoříte z měsíčního příjmu určitý finanční obnos, kolik to v průměru je?
 
*500 respondentů, únor 2014
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.