« Zpět

Důsledek finanční krize: lidé více nakupují použité zboží

| 29. dubna 2014 - 11:19 | Zprávy

Finanční krize postupně naučila Čechy nakupovat použité zboží. Zkušenost s jeho nakupováním přiznává již devadesát procent lidí! Pro více než polovinu Čechů (53 procent) jde o jednoznačně chytrý nákup, díky němuž lze získat kvalitnější zboží. Podle 58 procent se jedná o zajímavý způsob, jak zvýšit svou spotřebu, respektive jak si pořídit více věcí. Nakupování zboží z druhé ruky navíc vnímá stále méně z nás jako něco podřadného. V současné době by se za koupi opotřebeného zboží styděla pětina Čechů, ještě před zhruba čtyřmi lety přitom považovala takové zboží za podřadné čtvrtina. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro Cetelem v březnu realizovala agentura Stem/Mark na vzorku 515 respondentů.

Čtvrtina lidí považuje nakupování použitého zboží za nutnost. Podíl těchto lidí se však od roku 2010 nezměnil, zatímco podíl těch, kteří v koupi opotřebeného zboží spatřují výhody a nikoli nutnost, narostl zhruba o čtvrtinu. Kromě výhod spatřují ale Češi v nakupování opotřebeného zboží také určitá rizika, která jsou spojená zejména s pořizováním věcí přes internet a tedy bez možnosti zboží nejprve fyzicky zkontrolovat. Více než dvě třetiny lidí se obávají horší kvality a funkčnosti, než která je jim slibovaná.
 
Více než polovina Čechů nakupuje obnošené oblečení
Přesto platí, že lidé nakupují opotřebené zboží stále častěji, a zdaleka se přitom nejedná jen o oblečení. Zatímco před čtyřmi lety koupilo oblečení z druhé ruky více než jednou 30 procent Čechů, v současné době je to již více než polovina (55 procent, dalších 9 procent koupilo jen jednou). S nákupem ojetého vozidla mají zkušenost tři čtvrtiny lidí. Vícekrát si ojetý vůz pořídilo 41 procent z nás. Ve srovnání se situací před čtyřmi lety jde o nárůst o 28 procent. Více než dříve kupují Češi také opotřebený nábytek, elektroniku a počítače, domácí spotřebiče, sportovní vybavení či například potřeby pro kutily. Zhruba o polovinu se zvýšil i počet těch, kteří nakupují použité dětské oblečení, hračky nebo třeba kočárky.
 
V budoucnu lidé chtějí nakupovat použité zboží ještě více. Například pouze devět procent z nás si je v tuto chvíli jisto, že nikdy nekoupí ojeté vozidlo. Oblečení z druhé ruky odmítá v příštích letech nakupovat 24 procent Čechů. Stejně jako nyní jsou lidé i do budoucna nejméně ochotni pořizovat si použité domácí spotřebiče – jejich koupi by více zvažovala čtvrtina lidí, naopak 35 procent ji kategoricky odmítá.
 
Více nejen nakupovat, ale i prodávat
Kromě nakupování však Češi uvažují také o tom, že budou použité zboží více prodávat. Podíl těch, kteří tuto možnost nevylučují, je podle průzkumu zhruba o třetinu vyšší než podíl těch, kteří již použité zboží prodávají. Například aukční weby zaměřené na použité zboží by tak v příštích letech mohly získat ještě více na popularitě. Už nyní se přitom snaží opotřebené zboží zpeněžit znatelně více lidí než před čtyřmi lety. O 23 procent narostla například skupina Čechů, kteří jednou či vícekrát prodali obnošené oblečení. Do budoucna plánuje prodávat použité oděvy 45 procent lidí, dalších 26 procent tuto možnost nezavrhuje. Záměr zpeněžit obnošené oblečení po dětech, kočárky a další dětské vybavení má polovina dotázaných, kategoricky to přitom odmítá 30 procent. Nejvíce ale chceme prodávat ojetá vozidla. Přiznává se k tomu 63 procent z nás, což představuje nárůst o devět procent oproti současnému stavu. Přesto ale platí, že plánujeme ojeté automobily více nakupovat než prodávat. Z průzkumu tak vyplývá, že 16 procent z nás pravděpodobně bude jezdit ojetým vozidlem, dokud bude v provozuschopném stavu.
 
Pozn.: srovnání s Barometrem Cetelem 2010, 500 respondentů, stejně položené otázky
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.