« Zpět

DOTACE EU: V kase leží až 150 miliard

| 5. ledna 2009 - 12:39 | Zprávy

Letos by mělo dojít k výraznému navýšení objemu peněz z EU, o které se budou moci malé a střední podniky ucházet v rámci dotačních programů. Jednat by se mělo až o 40 miliard korun. Vyplývá to z očekávání KB EU Point, který žadatelům zajišťuje pomoc s výběrem vhodné poradenské firmy a spolufinancuje dané projekty.

Podle odhadů KB EU Point mohli doposud malí a střední podnikatelé podávat přihlášky do výzev v celkové výši necelých 50 miliard korun. Letos by se mohla tato částka navýšit o dalších 40 miliard korun. Celkově je v aktuálním rozpočtovém období pro malé a střední podniky připraveno přibližně 150 miliard korun.
Do poloviny prosince loňského roku byla přiznána dotace 1199 projektům v rámci Operačního programu průmysl a podnikání (OPPP) v celkové hodnotě téměř osmi miliard korun. Jen do konce loňského října proběhly jen v centrech KB konzultace téměř 900 projektů s celkovými očekávanými náklady 16 miliard korun. Celkový počet konzultovaných projektů je pak téměř dvojnásobný.

PŘEHLED aktuálních programů

ICT v podnicích

Zavádění a rozšiřování informačních a komunikačních technologií, například nákup software pro řízení firmy.
Předkládání žádostí do 28. 2. 2009.

Eko-energie

Snižování energetické náročnosti výroby, například využití odpadní energie v průmyslových procesech.
Předkládání žádostí do 28. 2. 2009.

Spolupráce – klastry

Podpora vytváření odvětvových nebo oborových seskupení podnikatelských subjektů (například společná propagace členů textilního klastru).

Předkládání žádostí do 28. 2. 2009.

Poradenství

Poradenské služby související se zaváděním inovací pro MSP (například změna u designu výrobků, inovace organizace práce).
Předkládání žádostí do 28. 2. 2009.

Potenciál

Dotaci lze získat na investice do vývojového centra zaměřeného na výzkum a vývoj výrobků nebo technologií, a to včetně vývoje specifického softwaru nutného pro inovaci výroby (např. nákup laboratorního vybavení, pořízení licencí, nákup staveb pro výzkum).
Předkládání žádostí do 30. 9. 2009.

Inovace – Patent

Podporuje aktivity směřující k ochraně práv průmyslového vlastnictví na vynálezy (například zápis průmyslového vzoru či ochranné známky). Předkládání žádostí do 30. 4. 2009. Více na czechinvest.org, euractiv.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.