« Zpět

ČS: Factoring není pouze úvěr

| 10. listopadu 2008 - 12:07 | Zprávy

Factoring si mnozí často představují pouze jako formu provozního financování. Málokdo však ví, že vedle financování pohledávek firmám zajišťuje Factoring České spořitelny také prověřování bonity odběratelů, stanovení doporučených úvěrových limitů a monitoring odběratelského portfolia, kompletní správu pohledávek, jejich inkaso a případné pojištění.

Firmy využívající tuto flexibilní službu se tak o pohledávky nemusí starat a mohou se věnovat své hlavní činnosti.

Co factoring umí

Factoring je komplexní produkt a řeší klientům financování krátkodobých pohledávek do splatnosti, jejich správu, inkaso a případně zajištění pohledávek pro případ platební nevůle či platební neschopnosti odběratele.
Jak taková služba vypadá konkrétně u Factoringu České spořitelny? Klient pravidelně dodává zboží odběratelům, kopie faktur posílá Factoringu ČS, který standardně do dvou dnů proplácí 80 % hodnoty postoupené pohledávky.
Factoring ČS dále o pohledávky pečuje, zajišťuje jejich včasné inkaso, v případě prodlení placení od odběratelů zasílá upomínky, organizuje kolektování a právní podporu. K datu splatnosti pohledávek hradí odběratelé faktury na náš účet a my následně doplácíme klientovi zbývajících 20 %.

Proč právě factoring

Jednou z hlavních výhod factoringu je, že klient nemusí čekat na zaplacení od odběratele. Peníze má okamžitě k dispozici a může je použít například na zaplacení svých závazků. V případě bezregresního factoringu, kdy pohledávky jsou i pojištěné, má klient jistotu vrácení až 100 % nominální hodnoty pohledávky, a to do 90 dnů po její splatnosti.
Jednou smlouvou na jednom místě tak klient získává: * správu a inkaso pohledávek * financování * zajištění rizika

Factoring a daňová reforma

Factoring proti běžným úvěrům umožňuje podnikatelským subjektům řešit i některé problémy vyplývající z daňové reformy, neboť se na něj v důsledku samotné právní podstaty transakce (odkup pohledávky) nevztahuje podmínka nízké kapitalizace.
Daňová reforma, která nabyla účinnosti 1. 1. 2008, totiž přináší změny v oblasti úrokových a dalších nákladů spojených s financováním právnických osob z cizích zdrojů.
Úroky (včetně všech souvisejících poplatků) zůstanou daňově uznatelným nákladem, pokud výše úhrnu přijatých úvěrů splňuje podmínku: * od osob nespojených (subjekty, které nejsou kapitálově propojeny s dlužníkem, například banky) – maximálně šestinásobek výše vlastního kapitálu příjemce úvěru (od 1. 1. 2009 čtyřnásobek) * od osob spojených (např. mateřská společnost) – maximálně dvojnásobek výše vlastního kapitálu dlužníka Tyto podmínky se vztahují na smlouvy podepsané od 1. ledna 2008 i na dodatky uzavřené od téhož data ke smlouvám uzavřeným před účinností daňové reformy.
Změny ohledně daňové uznatelnosti nákladů financování z cizích zdrojů se netýkají klasického factoringového předfinancování postoupených pohledávek, což pro firmy znamená možnost více využívat této alternativní formy financování provozních potřeb podniku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.