« Zpět

ČP za rok vyplatila za pojištění psů milion Kč

| 29. října 2008 - 12:15 | Zprávy

Z pojištění Mazlíček, které přes rok kryje náklady veterinární léčby při náhlém onemocnění nebo úrazu psa, eviduje Česká pojišťovna 500 psích úrazů nebo akutních onemocnění za více než milion korun. Nyní si stejné pojištění mohou uzavřít i majitelé koček, řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek s tím, že jiná pojišťovna pojištění koček nenabízí.

Z pojištění Mazlíček, které přes rok kryje náklady veterinární léčby při náhlém onemocnění nebo úrazu psa, eviduje Česká pojišťovna 500 psích úrazů nebo akutních onemocnění za více než milion korun. Nejčastěji zdravotní problémy svých mazlíčků hlásili chovatelé z Prahy a jižní Moravy a mezi nejvíce nemocná psí plemena patřili retrívři, labradoři a také jorkšírští teriéři. Nyní si stejné pojištění mohou uzavřít i majitelé koček, řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek s tím, že jiná pojišťovna pojištění koček nenabízí.

Pojištění se vztahuje na léčení akutní nemoci nebo úrazu kočky. ČP uhradí v takovém případě 70 procent nákladů, které chovatel za veterinární léčbu zaplatil. Pouze v případě léčení nemoci u koček starších deseti let se procento hrazených nákladů snižuje. Cena pojištění závisí na zvolených limitech plnění a také na věku kočky, uvedl ředitel odboru neživotního pojištění Jan Šepek.

K tomu, aby kočka mohla být pojištěna, musí být zdráva, označena mikročipem a mladší osmi let. Její chovatel tedy musí znát alespoň rok narození a sám také uvede prohlášení o jejím zdravotním stavu. Kočku s průkazem původu lze navíc pojistit i pro případ uhynutí nebo utracení.

Mezi plemena, se kterými se při likvidaci pojistných událostí ČP nejčastěji setkává, patří zlatý retrívr a labrador, často i jorkšírský teriér. "Valná většina případů se týká léčení nemocí, časté jsou také nejrůznější záněty ucha, střev, očí, dělohy, ale i průjmová onemocnění, zaznamenali jsme rovněž několik případů přetočení žaludku, která vyžaduje okamžitý a poměrně náročný veterinární zákrok," upozornil produktový manažer pojištění Mazlíček Václav Vilhelm. Mezi nejčastější úrazy patří podle něj pokousání jiným psem, různá poranění končetin a sražení autem.

Nejvíce hlášených nemocí nebo úrazů pojištěných psů léčili veterináři v Praze, a to téměř 200. Na druhém místě s více než 70 případy je jižní Morava, dále jsou kraje Středočeský, Moravskoslezský, Liberecký a Ústecký. Výrazně méně hlášení, v řádu desítek, je z krajů Plzeňského, Jihočeského, Královehradeckého, jednotlivé případy eviduje ČP z Olomoucka, Zlínska a Vysočiny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.