« Zpět

Co přinesla novela zákona o pojištění vozidel?

| 30. října 2008 - 12:09 | Zprávy

Od 1. 6. 2008 je platná novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, která v mnoha ohledech zpřehlednila a usnadnila dosavadní situaci v této oblasti. Všichni řidiči jistě ocenili, že zelená karta jim stačila nejen na dovolenou, ale stala se jediným vydávaným dokladem o uzavření povinného ručení, čímž plně nahradila dříve používaný doklad o pojištění.

Od 1. 6. 2008 je platná novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, která v mnoha ohledech zpřehlednila a usnadnila dosavadní situaci v této oblasti.

Všichni řidiči jistě ocenili, že zelená karta jim stačila nejen na dovolenou, ale stala se jediným vydávaným dokladem o uzavření povinného ručení, čímž plně nahradila dříve používaný doklad o pojištění. Platnost již vydaných dokladů o pojištění končí k 31. 12. 2008. V případě, že nebude ještě přidělena vozidlu RZ (registrační značka), bude zelená karta vystavena dle VIN kódu ((Vehicle Identification Number) a po přidělení RZ bude provizorní karta nahrazena plnohodnotnou. Novela přinesla také povinnost pojistitele vydat písemné potvrzení o době trvání a škodním průběhu pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kdykoli o to pojistník písemně požádá, tedy nejen po zániku pojištění, ale i za jeho existence. Zcela nově je pak pojistitel povinen na žádost pojistníka vydat potvrzení o vrácení zelené karty pojistiteli.

Základní změny

Novinkou je i zavedení možnosti přerušení pojištění, a to za předpokladu, že má vozidlo odevzdanou RZ/SPZ do depozita. Přerušení pojištění lze realizovat nejdříve po 30 dnech od počátku pojistné smlouvy.
Co se týče skupinových pojistných smluv, zvyšuje novela zákonný limit pojistného plnění. Stanovená částka pro škodu na zdraví nebo usmrcení činí 35 mil. Kč a 35 mil. Kč pro věcné škody a ušlý zisk. "Úprava tohoto základního limitu však nemá vliv na zvýšení pojistných sazeb," upřesňuje dr. Alena Bartoňová, jednatelka společnosti GrECo, International, poradenství pro riziko a pojištění s.r.o.
Další platnou legislativní změnou je vyhláška 202/2008, která vešla v platnost 1. 7. 2008 a která se bezprostředně dotkne řidičů. Tato vyhláška upravuje zavedení nové příkazové značky "zimní výbava".
Tato dopravní značka bude platná každoročně od 1. listopadu do 30. dubna a bude v inkriminovaných úsecích silnic a dálnic nařizovat řidiči použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 3500kg s hloubkou dezénu minimálně 4 mm na všech kolech a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3500kg s hloubkou dezénu minimálně 6 mm na všech hnacích kolech. Porušením této povinnosti se řidič vystavuje riziku pokuty až dva tisíce korun a ztráty 1 bodu za porušení příkazové značky. Bohužel toto nařízení opět prodraží provoz vozidel. Lze očekávat také reakci pojistitelů, kteří již nyní nabízejí slevy v případě používání zimních pneumatik. Naopak zde můžou vznikat i určité sankce u škod způsobených na zledovatělém povrchu, kde pojistitel může použít ujednání o povinnosti předcházení vzniku možných škod.

Dopravní nehoda

V souvislosti se zZákonem o Policii ČR dojde od 1. 1. 2009, kdy vejde v platnost změna § 47 odst. 4, k navýšení hranice škody pro přivolání policie k dopravní nehodě na 100 000 Kč ze současných 50 000 Kč. Při zranění či usmrcení některé ze zúčastněných osob je účast policie stále obligatorní. Na základě této úpravy budou účastníci dopravní nehody vystaveni konfrontaci a budou nuceni se na zavinění na místě nehody dohodnout. K tomuto účelu má sloužit formulář "Záznam o dopravní nehodě", kde je nutné řádně vyplnit předepsaná pole – záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběh a následky. Podepsaný tiskopis má být neprodleně předán pojistiteli, který musí pak na základě těchto informací určit viníka a podle tohoto také provádět odškodnění. Formulář slouží i při škodách v zahraničí a není problém jej použít i v případě střetu s cizincem, jelikož je unifikovaný (upraven pouze v jazykových mutacích daných zemí). "Přesto pro jistotu doporučujeme provádět také fotodokumentaci vozidel přímo „ve střetu“, pro pozdější možné prokázání zavinění škody," říká dr. Alena Bartoňová. Formulář totiž neřeší zavinění, ale po správném vyplnění polí je možné viníka většinou označit. Problematika je dosti obsáhlá, a proto není sporu o tom, že člověk zkušený a znalý věci může "zmanipulovat" škodu tak, že bude nakonec označen za poškozeného, ačkoliv nehodu mohl způsobit. V případě uznání viny druhou stranou tedy rozhodně není od věci toto zaznamenat do poznámky, abychom pak předešli případné změně názoru protistrany ve chvíli, kdy se jí věc rozleží v hlavě nebo se poradí s někým "od fochu".

Půjčení vozidla

Novela představuje v některých směrech ale také nebezpečnou hrozbu. Pozor by si měli dávat zejména vlastníci, kteří předali vozidlo k dlouhodobému užívání třetí osobě a přenesli na ni povinnost pojistit vozidlo (uzavřít povinné ručení). Aniž by se tento vlastník podílel na škodní události, tzn. na způsobení škody provozem nepojištěného vozidla, může na něm Česká kancelář pojistitelů vymáhat náhradu plnění z garančního fondu, kterou poskytla poškozenému subjektu. A to může mít bez ohledu na absenci zavinění pro vlastníka až likvidační důsledky.
Postiženi mohou být i ti vlastníci, kteří své vozidlo vůbec neprovozují. Patří mezi ně nejen poskytovatelé leasingu, ale i řada subjektů, které z různých důvodů (např. při dlouhodobé zápůjčce vozidla v rámci rodiny, při řešení spoluvlastnických vztahů, v rámci zajišťovacího převodu vlastnického práva či při dlouhodobém pobytu v zahraničí) poskytnou dlouhodobější oprávnění k užívání vozidla jiné osobě. Pouze tato pověřená osoba, tedy provozovatel, má faktickou i právní možnost užívat vozidlo a organizovat provoz k plnění jeho funkce a účelu.

Odpovědnost vlastníka

Nositelem povinnosti uzavřít smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla je podle úpravy této problematiky v platném znění zákona č. 168/99 Sb. jeho vlastník, který je však oprávněn zavázat k uzavření smlouvy a k udržování pojistky provozovatele. Jemu je ostatně adresována základní povinnost provozovat na pozemních komunikacích pouze vozidlo pojištěné. Jinými slovy – právě provozovatelům je zakázáno provozovat nepojištěné vozidlo. Z platného znění zákona ale vyplývá solidární odpovědnost vlastníka za škody z provozu jeho vozidla, která v tomto ohledu nabývá úplné absurdity.
"Podle této konstrukce totiž zakládá samotné vlastnictví vozidla objektivní odpovědnost za škodu způsobenou jeho provozem, i když vlastník provoz neorganizoval a nemohl jej ovlivnit, a to i v případě, že škoda byla způsobena zcizeným vozidlem," upřesňuje předseda Legislativně-právního výboru z České leasingové a finanční asociace (ČLFA) Vratislav Kejdana. Podle názoru ČLFA je třeba zrušit část § 24 odst. 9 zákona č. 168/99 Sb., která i nadále vychází ze solidární odpovědnosti vlastníka vozidla za škody, za které odpovídá provozovatel.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.