« Zpět

Co musí obsahovat cestovní smlouva

| 15. června 2009 - 11:57 | Zprávy

Na co si dát pozor při podpisu a jak řešit případné problémy? Vždy si ověřte, zda cestovní kancelář či agentura, s níž chcete odjet, má pojištění proti krachu. Před zkaženou dovolenou vás to sice neochrání, ale budete mít jistotu, že případně neuváznete v zahraničí.

Na co si dát pozor při podpisu a jak řešit případné problémy
Vždy si ověřte, zda cestovní kancelář či agentura, s níž chcete odjet, má pojištění proti krachu. Před zkaženou dovolenou vás to sice neochrání, ale budete mít jistotu, že případně neuváznete v zahraničí. Pojišťovna totiž převezme závazky kanceláře a dopraví vás domů.
Ještě než smlouvu podepíšete, důkladně ji prostudujte. Klidně si ji můžete vzít i domů a podepsat ji až další den. Sice budete muset jít do cestovky dvakrát, ale zájezd přece jen nekupujete každý den.
Smlouva musí obsahovat označení smluvních stran - vás jako klienta a cestovní kanceláře, termín zájezdu, přesné údaje o místě pobytu (s označením hotelu, způsobu a rozsahu stravování a způsobu dopravy) a přesný popis hotelu. To znamená, že musí být uvedena jeho poloha, kategorie, stupeň vybavenosti a hlavní znaky. Dejte si pozor na to, že počty hvězdiček si v různých zemích vykládají jinak.
Samozřejmě v ní musí být i cena a také výše odstupného, kterou byste museli uhradit, pokud zájezd zrušíte, a způsob, jakým můžete uplatnit své nároky, když kancelář nedodrží své povinnosti.
Nárok máte jen na to, co je ve smlouvě Pokud vám při prodeji na přepážce slečna slíbí klimatizaci, trvejte na tom, aby to bylo uvedeno ve smlouvě, jinak na ni nebudete mít nárok. Chcete-li mít jistotu, můžete si tuto službu připlatit. Služby, za které si připlácíte, ve smlouvě být uvedené musí. „Pokud si klient připlácí za all inclusive či za pokoj s výhledem na pláž, může svůj nárok uplatnit jen tehdy, když je to zaneseno v cestovní smlouvě,“ říká právnička Jitka Tichá.
Prvním dnem zájezdu se rozumí den, kdy nastoupíte cestu, což klidně může být deset minut před půlnocí. Na místo pak dorazíte brzy ráno, v hotelu vás ubytují až kolem poledního a dva dny zájezdu jsou pomalu pryč.
Pozor na příplatky
Cenu zájezdu vždy navýší ještě letiš-tní taxy, palivové příplatky, pojištění, případně vízum. Zákon neukládá povinnost uvést tyto částky do smlouvy, řada kanceláří to však dělá. Kromě toho se od podpisu smlouvy do doby odletu může zvýšit i cena samotného zájezdu. Cestovní smlouva totiž obvykle obsahuje doložku, která kanceláři umožňuje jednostranně zvýšit cenu v důsledku nárůstu cen pohonných hmot, palivových či letištních a přístavních poplatků, pokud jsou zahrnuty v ceně zájezdu, nebo změny směnného kurzu koruny o více než deset procent. Než zájezd objednáte, můžete se s kanceláří domluvit na vypuštění doložky, nejde o povinnou součást cestovní smlouvy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.