« Zpět

Co mám dělat po nehodě?

| 10. prosince 2008 - 13:01 | Zprávy

Vybourali jste se a s dalším účastníkem nehody jste sepsali FORMULÁŘ PRO POJIŠŤOVNU. Jak postupovat dál? Nehodu musí své pojišťovně oznámit ten, kdo ji zavinil - z jeho povinného ručení se bude platit škoda na autě poškozeného, tedy „oběti“ nehody. Měl by to udělat nejlépe okamžitě a co nejdříve doručit pojišťovně vyplněný Záznam o nehodě.

Vybourali jste se a s dalším účastníkem nehody jste sepsali FORMULÁŘ PRO POJIŠŤOVNU. Jak postupovat dál?

Nehodu musí své pojišťovně oznámit ten, kdo ji zavinil - z jeho povinného ručení se bude platit škoda na autě poškozeného, tedy „oběti“ nehody. Měl by to udělat nejlépe okamžitě a co nejdříve doručit pojišťovně vyplněný Záznam o nehodě. Pracovníci pojišťovny pak kontaktují poškozeného a domluví s ním prohlídku auta technikem, návštěvu servisu a další postup. Pojistnou událost může nahlásit i oběť nehody - ovšem pojišťovně viníka. Ale ta bude stejně potřebovat jeho hlášení a všechny dostupné důkazy.

Co když se pojišťovně viník neozve a nehodu neohlásí?
V takovém případě mu zavolají z pojišťovny, upozorní jej, že na jeho pojistnou smlouvu evidují oznámení o škodě, a vyzvou jej k nahlášení.

Co když druhý účastník nehody ujede?
Záleží na tom, zda je známo vozidlo, které škodu způsobilo. Jestli ano a policie ho najde a zajistí stopy, viníkova pojišťovna škodu proplatí i přes jeho nesouhlas. Opět platí: vždy, když viník ujede nebo se nechce k nehodě znát, je třeba volat policii. Horší je, když se viníkův vůz nenajde - pak škodu nezaplatí nikdo. Česká kancelář pojistitelů totiž z garančního fondu platí pouze škody na zdraví.

Jak zařídit po nehodě odtažení aut?
V případě, že jsou vozidla nepojízdná, volejte asistenční službu své pojišťovny, kde máte uzavřené povinné ručení. Ať už jste viníkem nehody nebo obětí, z pojistné smlouvy vyplývá povinnost informovat vaši asistenční službu. Naprostá většina pojišťoven se zdarma postará i o auto viníka.

Jak dostanu proplacenou škodu na svém autě?
Možnosti jsou v zásadě dvě. Už při telefonátu na pojišťovnu se vás coby poškozeného ptají, jestli si necháte auto opravit sami, nebo jestli chcete jet do doporučeného servisu. V prvním případě dostanete náhradu „rozpočtem“ - pojišťovna propočítá škodu, pošle vám návrh, a pokud souhlasíte, obdržíte peníze na účet. Opravu si pak necháte udělat kdekoliv.
Pokud pojedete do servisu, který pojišťovna doporučí, necháváte vše na něm. Pouze si pak vyzvednete opravený vůz - veškeré finanční transakce se odehrávají mezi servisem a pojišťovnou. V případě havarijního pojištění připadá v úvahu pouze tato druhá možnost.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.