« Zpět

ČNB vybídla banky k půjčkám

| 6. února 2009 - 12:14 | Zprávy

Centrální banka snížila úroky o půl procenta, aby rozhýbala finanční trh. Zatím zbytečně. Centrální bankéři se snaží roztlačit zadřenou káru evropské ekonomiky. Přes nižší základní úrokové sazby, které by měly do svých komerčních nabídek zahrnout také běžné banky, chtějí zpřístupnit úvěry lidem a především firmám.

Centrální banka snížila úroky o půl procenta, aby rozhýbala finanční trh. Zatím zbytečně

Centrální bankéři se snaží roztlačit zadřenou káru evropské ekonomiky. Přes nižší základní úrokové sazby, které by měly do svých komerčních nabídek zahrnout také běžné banky, chtějí zpřístupnit úvěry lidem a především firmám. Pro ty jsou cizí peníze živou vodou, a některé teď bojují o přežití.

Česká národní banka (ČNB) proto včera snížila o půl procentního bodu základní úrokovou sazbu na 1,75 procenta. To je nejníže od října 2005. Anglická centrální banka Bank of England šla ještě dál a základní sazbu už má jen na jednom procentu. To je nejméně v její třísetleté historii.
Jenže snaha centrálních bank stále naráží na strach bankéřů za přepážkami běžných peněžních ústavů. Ty v uplynulém roce přišly o tolik peněz, že teď půjčují jen těm skutečně nejprověřenějším klientům a ještě velmi draho.
„Centrální banka stále zápasí s impotencí na peněžním trhu,“ říká Aleš Michl z Raiffeisenbank. Podle něj přesto ke zlepšení situace oproti polovině loňského roku, kdy byla panika v bankovních sejfech největší, dochází.
„Situace je lepší, ale byl by zázrak, kdybychom se letos vrátili do normálu,“ dodává Michl. Normální situace je přitom taková, že komerční banky na povely centrálních bankéřů s mírným zpožděním reagují.
Léčba zabere se zpožděním
Teď jim to trvá extrémně dlouho a stále si ponechávají nad sazbami centrálních bank rizikovou přirážku. „Snížení úrokových sazeb ČNB se samozřejmě s určitým zpožděním projeví i u komerčních bank. Bohužel, jejich riziková prémie u nás neklesá dostatečně rychle,“ říká k vývoji sazeb Vladimír Pikora z Next Finance.
Podle něj letos přece jen dojde ke sblížení centrálních a komerčních sazeb. To by znamenalo snižování úroků u půjček, ale zároveň snižování výnosů z uložených peněz.
V Česku se tak na levnější hypotéky i jiné úvěry mohou těšit hlavně domácnosti. Například UniCredit Bank na počátku tohoto týdne už mírně sazby u hypoték snížila, o stejném kroku uvažuje v nejbližším období také Komerční banka. Situace bude složitější u podnikatelů, kteří přitom pomoc potřebují nejvíce. U nich bude mnohem více záležet na minulých vztazích s jednotlivými bankovními domy, jejich kondicí a ochotou jít do rizika.
Tuzemští centrální bankéři by možná snížili základní úrokovou sazbu ještě razantněji, ale mají obavy před potopením koruny. Ta už šest měsíců oslabuje a míří ke kurzu třicet korun za jedno euro. To nahrává exportérům, ale prodražuje nákupy v zahraničí. Trhy nakonec zdrženlivost ČNB ocenily a koruna včera mírně posílila.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.