« Zpět

ČNB snížila úrokové sazby o půl procenta

| 6. února 2009 - 12:14 | Zprávy

Česká ekonomika míří do recese. Podle poslední, včera zveřejněné prognózy České národní banky se růst národního hospodářství letos nejen zastaví, ale ekonomika dokonce poklesne o 0,3 procenta. Centrální banka ve snaze zvýšit dostupnost úvěrů a zmírnit riziko možné deflace včera také podle očekávání snížila hlavní úrokovou sazbu o půl procenta na 1,75 procenta.

Takto nízko byla dvoutýdenní repo sazba naposledy v říjnu 2005.

Ještě v listopadu přitom ČNB odhadovala letošní růst hrubého domácího produktu o 2,9 procenta. „Hospodářský růst letos bude mírně záporný, řekněme záporná nula. Mírné oživení očekáváme v roce 2010. To by ekonomika měla opět růst, a to o 0,9 procenta,“ prohlásil včera guvernér ČNB Zdeněk Tůma.
Loni hrubý domácí produkt vzrostl podle odhadů ČNB o 3,9 procenta.
Podle některých ekonomů ale letošní propad ekonomiky může být dokonce ještě horší, než odhaduje ČNB, a krize může trvat déle, než se původně předpokládalo. Pád do recese po včerejším zveřejnění prosincových ztrát zahraničního obchodu předpovídá většina analytiků a také ministr financí Miroslav Kalousek již připustil, že pokles ekonomiky nelze v letošním roce vyloučit.

Získat půjčku je stále těžší

Centrální banka také včera oznámila, že během následujících měsíců očekává zpomalení růstu spotřebitelských cen až na nulu. Současné výrazné oslabení české měny podle ČNB odezní. Průměr kurzu koruny by měl letos být 25,80 Kč/EUR, nyní se obchoduje přes 28 Kč za euro.
Od sazeb ČNB se odvíjejí úroky u komerčních bank. Úvěry pro podniky ani domácnosti by tak mohly po včerejším rozhodnutí bankovní rady zlevnit, banky jsou však v poskytování půjček stále obezřetnější. Mnoho zájemců tak na úvěr vůbec nedosáhne. „V tuto chvíli je velmi důležité, aby pokračoval pozitivní trend rozmrazování mezibankovního trhu, z něhož lze čerpat likviditu. Bude-li tento trh fungovat pružněji, může se do jeho cen pozitivně promítnout snížení sazeb ČNB. To by znamenalo po dlouhé době dobrou zprávu pro celou ekonomiku,“ uvedl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.
Nízké úroky vyhovují vedle firem a domácností i státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtech, na svých vkladech vzhledem k inflaci a vysokým poplatkům prodělávají.

Sazby snižují všude

Většina ekonomů soudí, že sazby letos ještě více poklesnou. „Čekáme, že ČNB bude ve snižování sazeb pokračovat až na jedno procento ve druhém až třetím čtvrtletí 2009,“ uvedl analytik Citibank Jaromír Šindel.
Čeští centrální bankéři sazby naposledy snižovali 17. prosince, a to rovněž o půl procenta. Tehdy trh takovýto zásah také očekával.
Pomocí úrokových sazeb nyní bojují s globální krizí prakticky všechny centrální banky. Například Bank of England včera snížila hlavní úrokovou sazbu na nejnižší úroveň ve své historii. Poprvé za 315 let se úroky dostaly na úroveň jednoho procentního bodu.
Evropská centrální banka (ECB) včera sice ponechala základní úrokovou sazbu na dvou procentech, prezident ECB Jean Claude Trichet nicméně naznačil, že cyklus uvolňování měnové politiky není u konce. Analytici předpokládají, že ECB sazby opět sníží v březnu.

Stát Úroková sazba
USA 0–0,25 %
Japonsko 0,1 %
Velká Británie 1 %
ČR 1,75 %
Eurozóna 2 %
Švédsko 2 %
Polsko 4,25 %
Maďarsko 9,5 %

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.