« Zpět

ČNB snížila sazby. Banky ale zatím půjčky nezlevní

| 18. prosince 2008 - 12:35 | Zprávy

Česká národní banka včera snížila svou klíčovou sazbu o půl procentního bodu na 2,25 procenta. Tímto krokem následovala ČNB jiné centrální banky, které své klíčové sazby snižovaly před nedávnem. Zlevní se tedy lidem hypoteční a další úvěry? Ne tak rychle...

„Bohužel riziková prémie je v Česku vyšší než v eurozóně,“ řekl Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. „Proto u delších splatností ještě minimálně několik týdnů budou korunové úrokové sazby vyšší. To znamená, že úrokové sazby bank pro koncové klienty budou tentokrát klesat pomaleji, než by odpovídalo normálnímu stavu. V cenách hypoték i dalších úvěrů se nižší sazba ČNB projeví tím pádem až s několikatýdenním zpožděním.“
Reakce zástupců tuzemských bank byly proto bezprostředně po opatření ČNB výmluvné. „V tento okamžik je předčasné hovořit, jestli vůbec nebo kdy budeme hypoteční úvěry pro klienty zlevňovat,“ uvedla Pavla Hávová, mluvčí Hypoteční banky. „Je třeba si uvědomit, že cena hypotéky není závislá jen na klíčové sazbě centrální banky,“ dodala.
Další vývoj úroků hypoték bude podle odborníků záviset na mezibankovním trhu, který je kvůli finanční krizi a přetrvávající nedůvěře mezi bankami zamrzlý. Z mezibankovního trhu banky čerpají zdroje na hypotéky. Včerejší snížení úroků ČNB tak bude mít na hypotéky v nejbližší době jen minimální vliv. „Změna sazeb neznamená, že si banky začnou zase půjčovat. To je o důvěře mezi bankami a o likviditě,“ uvedl ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.
Lidé ale mohou očekávat rychlou reakci bankovních domů u spořicích a termínovaných účtů. V těchto případech budou banky snižovat úrokové sazby velmi operativně. Nejvýnosnější spořicí konta s vyhlašovanou sazbou se nyní pohybují ještě nad třemi procenty ročně, tento stav ale dlouho nevydrží už i proto, že se očekává další snížení sazeb ČNB v průběhu ledna: a to až o jeden procentní bod.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.