« Zpět

Čím se krýt, aby jeden dodal a druhý bez vytáček zaplatil

| 15. září 2008 - 11:34 | Zprávy

Chcete dostat zaplaceno a váš partner zase chce mít jistotu včasné a kvalitní dodávky. Snížit obchodní rizika a krýt si vzájemně záda na exportních trzích lze prostřednictvím několika osvědčených bankovních nástrojů, které mohou zároveň řešit i otázku financování kontraktu. Přinášíme vám jejich základní přehled.

Bankovní záruka

Radujete se, že jste přiměl svého významného zákazníka zaplatit 30 % dodávky předem. Trochu vám však kazí radost jeho bezpodmínečný požadavek: chce bankovní záruku zajišťující, že objednaný stroj řádně dodáte nebo mu zálohu vrátíte. To je jen jeden příklad z nepřeberných možností využití tohoto často používaného instrumentu, kterým banka může zajistit téměř jakýkoli závazek svého klienta. Neplatební bankovní záruky obvykle slouží k zajištění povinnosti dodat zboží, technologii nebo služby v potřebném množství, kvalitě a termínu. Nejpoužívanější jsou bankovní záruky za nabídku, za řádné provedení kontraktu a akontační záruky. Například záruku za předloženou nabídku nejčastěji využijete, jestliže se hlásíte do výběrového řízení vyhlášeného státní institucí na dodávku stavebních prací. V tendru bývá požadavek na přeložení záruky ve výši do pěti procent z nabídkové ceny, a to pro případ ztrát, kdyby vítěz nedodržel podmínky nabídky. Často navazuje záruka za řádné provedení kontraktu na pěti až 15 % kontraktu, kdy kupující chce mít jistotu kvalitní dodávky. Naproti tomu platební záruky zajišťují závazek dlužníka k peněžitému plnění například za splacení úvěru, zaplacení leasingových splátek, nájemného či daňového dokladu. Ve zkratce: Bankovní záruka vzniká písemným prohlášením banky v záruční listině, kde je uvedeno, že uspokojí věřitele do výše určité peněžní částky podle znění záruční listiny. Případné plnění ze záruky je vázáno na nesplnění konkrétního závazku třetí osoby nebo na nesplnění jiných podmínek stanovených v záruční listině.

Dokumentární akreditiv

Jinou situací je využití dobře propracovaného platebního nástroje, kdy obchodní partneři uzavřou kontrakt s platební podmínkou – neodvolatelný dokumentární akreditiv. Ten zajišťuje prodávajícímu, že dostane zaplaceno za realizovanou dodávku nebo službu, pokud splní všechny podmínky předepsané akreditivem. Kupujícímu zaručuje, že výplata bude provedena až v okamžiku splnění podmínek předepsaných akreditivem, tj. až po odeslání zboží a předložení požadovaných dokumentů. Vztahy mezi zúčastněnými stranami jsou upraveny v Jednotných pravidlech a zvyklostech pro dokumentární akreditivy, které vydává Mezinárodní obchodní komora. V praxi se akreditiv nejčastěji používá při dovozech zejména spotřebního zboží z Dálného východu. Při vývozu akreditivy využívají převážně exportéři průmyslového zboží a technologií do vzdálenějších a rizikovějších teritorií. Jednoznačnou radou pro exportéry je snažit se dohodnout co nejjednodušší dokumenty, tak aby byla minimalizována možnost jejich případných závad a došlo k úspěšnému proplacení. Ve zkratce: Dokumentární akreditiv představuje písemný závazek banky (vystavený na základě žádosti kupujícího), že zaplatí prodávajícímu proti předepsaným dokumentům za předpokladu, že podmínky akreditivu budou splněny. Jde o abstraktní instrument, který se plně opírá jen o kontrolu dokladů.

Exportní financování

Zcela jinou přidanou hodnotu může banka nabídnout při exportním financování. Exportérovi zajistí rychlé a bezpečné proplacení dodávky z úvěru poskytnutého importérovi nebo jeho bance. Zároveň minimalizuje rizika spojená s neochotou či neschopností importéra zaplatit za dodávku, protože téměř veškerá rizika přecházejí ve standardních případech na banku exportéra. Českému investorovi slouží k financování svých plánovaných investic v zahraničí. Zahraničnímu zákazníkovi umožní financovat rozvojové projekty, které často naráží na obtížné získávání místních zdrojů. Exportní financování je vhodné od Latinské Ameriky, přes Afriku, Balkán, bývalé země Sovětského svazu až po Dálný východ. Hodí se pro vývoz systémů pro energetiku, dodávky investičních celků, montáž složitých lékařských zařízení, stavební zakázky vybavené strojním zařízením, budování infrastruktury či obnovu vozového parku. Rovněž lze úvěr použít na investiční aktivity českých firem v zahraničí, jako je nákup továrny, provozní účelové financování zahraniční společnosti či výstavbu investičního celku. Úvěr je zpravidla poskytován na několik let a pohybuje se od 200 tisíc až do 30 miliónů eur, maximální částka však není omezena a je možné úvěr syndikovat ve spolupráci s jinými bankami. Tento produkt je poskytován bankami podle pravidel pro státem podporované úvěry nazývané „OECD Consensus“ a většinou je pojištěn u Exportní garanční a pojišťovací agentury. Ve zkratce: Exportní financování je poskytováno bankou exportéra, resp. investora dlužníkovi (banka odběratele, odběrateli, investorovi atd.). Slouží především k financování vývozu zboží a služeb a k financování investic českých společností v zahraničí. Konkrétní podmínky jsou vždy řešeny a obsaženy v příslušné úvěrové smlouvě.

Odkup pohledávek

Zapomenout pak nelze rovněž na alternativní formu financování, kterou představuje odkup pohledávek, a to ať už vznikají doma, nebo v zahraničí. Odkup pohledávek umožňuje poskytnout odklad platby kupujícímu a získat peníze od banky okamžitě po dodávce zboží nebo služeb. Jako příklady použití lze vyjmenovat odkup pohledávky za prodej textilního stroje do Turecka nebo strojního zařízení do Ruska při sjednání platby dokumentárním akreditivem. Využít lze při obchodu s textilem, s pracími prášky, se zdravotnickým zařízením v rámci Evropské unie nebo dodávku jatečného skotu či hřebíků v rámci ČR. Jedná se o jednoduchý, rychlý a operativní nástroj, který může využít malá i mamutí firma. Ve zkratce: Odkup pohledávky probíhá u existujících pohledávek před splatností s odloženou splatností, jejíž výše se zpravidla pohybuje od miliónu korun se splatností nad 45 dnů. Banky nabízejí dvě možnosti odkupů: se zpětným postihem na prodávajícího nebo bez zpětného postihu (v praxi nazýváno jako forfaiting).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.