« Zpět

Chybějí peníze na výrobu? Úvěr pojistití EGAP

| 15. září 2008 - 11:34 | Zprávy

Situace: Strojírenská firma stojí před historickou zakázkou, podařilo se jí uzavřít velkolepý kontrakt s německým zákazníkem. Nemá však peníze na výrobu objednaného zařízení a požadavek banky na adekvátní zajištění. Pohledávky zatím neexistují a ostatní majetek není vhodný pro zástavu či je již zastaven kvůli loňskému investičnímu úvěru na novou výrobní halu.

Řešení: V takovém případě má firma možnost využít předexportní úvěr banky pojištěný Exportní a garanční pojišťovnou (EGAP). Úvěr je možné použít na nákup materiálu, přímé mzdové náklady, režijní náklady, náklady spojené s konstrukčními, vývojovými a projekčními pracemi. Pro banky znamená pojistná smlouva typu F kvalitní zajišťovací nástroj a nepožadují po vývozci další zajištění v takovém rozsahu jako bez něj. Obdobně lze vyřešit další častý požadavek zahraničního kupujícího na vystavení bankovní záruky například za vrácení akontace nebo za dobré provedení smlouvy, kterou si chce zajistit vrácení zálohy či kvalitu dodávky. Banka záruku vystaví a zároveň si u EGAP může pojistit její oprávněné i neoprávněné čerpání. Pojištění typu Z lze v souvislosti s exportem použít i pro ostatní typy bankovních záruk. Struktura pojistných produktů EGAP umožňuje krýt nejen rizika spojená s financováním výroby a vystavování záruk pro exportéry, ale soustředí se rovněž na pojištění vývozních odběratelských úvěrů proti riziku nezaplacení z komerčních i politických příčin (typ D). Mnozí exportéři dobře vědí, že nabízet „pouze“ dodávku dílčího zařízení je méně konkurenceschopné a zahraniční kupující stále více očekávají dlouhodobější projekty s nabídkou financování. K tomuto účelu banky poskytují exportní odběratelské úvěry, při nichž zahraniční kupující získá prostředky na financování zakázky a stává se dlužníkem banky. Vývozci toto financování zajistí rychlé a bezpečné proplacení dodávky z úvěru poskytnutého kupujícímu nebo jeho bance a zároveň minimalizuje rizika spojená s jeho neochotou či neschopností zaplatit. Úvěr je vhodný a výhodný pro zákazníky ze zemí od Latinské Ameriky, přes Afriku, Balkán, bývalé země Sovětského svazu až po Dálný východ. Hodí se pro vývoz systémů pro energetiku, dodávky investičních celků, stavební zakázky se strojním vybavením či budování infrastruktury.

Alternativa: odkup pohledávek

Rovněž odkup dlouhodobých i krátkodobých pohledávek vzniklých v zahraniční, je zajímavou formou alternativního financování, které exportérovi umožní poskytnout zákazníkovi dodavatelský úvěr a přitom získat peníze od banky okamžitě po dodávce zboží. U pojištění EGAP (typ Bf, Cf) je pojištěným opět banka, na kterou vývozce úplatně postoupil pojištěnou pohledávku ze smlouvy o vývozu bez možnosti uplatnění regresu na vývozce. Pojištěním pak kryje riziko nezaplacení pohledávky v důsledku teritoriálních (politických) nebo tržně nezajistitelných komerčních rizik. Zatím stále novinkou je úvěr na financování investic českých právnických osob v zahraničí s pojištěním EGAP (typ If), které reaguje na rozvoj domácích podniků. Pojištění zde kryje komerční i teritoriální rizika nesplacení úvěru dlužníkem. Úvěr lze použít například na nákup továrny v zahraničí, provozní účelové financování zahraniční společnosti či výstavbu investičního celku.

Rychlejší administrativa

S EGAP loni uzavřela Komerční banka rámcovou smlouvu o spolupráci při pojišťování předexportních úvěrů a bankovních záruk pro malé a střední podniky. Dohoda sjednocuje proces analýzy finanční situace žadatelů o předexportní úvěr nebo záruku a umožňuje tak EGAP upustit od vlastního hodnocení a převzít rating žadatelů stanovený bankou. Malým a středním podnikům přináší dohoda ve srovnání s běžnou praxí administrativně jednodušší a rychlejší přístup k financování a pojištění vývozu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.