« Zpět

Cestovní pojištění je stále podceňováno

1. července 2008 - 10:09 | Zprávy

Z dostupných statistik vyplývá, že pouze každá třetí osoba, cestující za hranice České republiky, si sjednává cestovní pojištění. ?Cestovatelé? se většinou dostatečně neinformují a spoléhají se na různá základní pojištění, nebo pojištění zahrnutá například v platebních kartách. Cestovní pojištění, která jsou součástí platebních karet, jsou ale ve většině případů naprosto nedostačující.

Z dostupných statistik vyplývá, že pouze každá třetí osoba, cestující za hranice České republiky, si sjednává cestovní pojištění. ?Cestovatelé? se většinou dostatečně neinformují a spoléhají se na různá základní pojištění, nebo pojištění zahrnutá například v platebních kartách.

Cestovní pojištění, která jsou součástí platebních karet, jsou ale ve většině případů naprosto nedostačující, zejména pokud v zahraničí způsobíte neúmyslně škodu nebo zranění druhé osobě. Pojištění odpovědnosti totiž nebývá standardní součástí těchto cestovních pojištění, stejně jako pojištění rizikových sportů, mezi které např. patří horolezectví nebo čím dál oblíbenější rekreační potápění.

?Každý rok nás znovu překvapí, že stále ještě existují lidé, kteří vydají statisíce korun za exotické dovolené a litují vydat zlomek z této částky za kvalitní cestovní pojištění,? říká Dr. Alena Bartoňová, jednatelka společnosti GrECo, International, poradenství pro riziko a pojištění, s.r.o.

Dalším velkým omylem zejména při cestování po Evropě je, že cestovní pojištění není vlastně potřeba, protože Česká republika je členem Evropské unie. Cestovatelé se tak mylně domnívají, že na cestu stačí mít s sebou pouze kartičku pojištěnce zdravotní pojišťovny. Ale mějme se na pozoru ? i v zemi, kde je toto pojištění uznáváno, se pomoc vztahuje pouze na případy nezbytné lékařské péče a léky s ní spojené. Není hrazen převoz pacienta zpět do České republiky, asistenční služba ani repatriace ostatků. ?Zdánlivá úspora na cestovním pojištění může tedy v některých případech znamenat několikanásobně vyšší následné výdaje a neočekávané komplikace,? varuje Dr. Bartoňová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.