« Zpět

České domácnosti si půjčily v bankách 816 miliard

| 1. září 2008 - 10:28 | Zprávy

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci července stouplo o 15,87 miliardy na 815,55 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Centrální banka současně zveřejnila údaje o výsledcích bank. Banky na českém trhu v prvním pololetí zvýšily čistý zisk o 19 procent na 26,6 miliardy korun v meziročním porovnání.

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci července stouplo o 15,87 miliardy na 815,55 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Centrální banka současně zveřejnila údaje o výsledcích bank.

Banky na českém trhu v prvním pololetí zvýšily čistý zisk o 19 procent na 26,6 miliardy korun v meziročním porovnání. Většinu si připsaly čtyři největší banky podle objemu aktiv Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a UniCredit Bank, které v součtu vykázaly čistý zisk takřka 21 miliard korun.

Na českém trhu působilo na konci června stejně jako před rokem 37 bank, z toho 30 ovládaných zahraničním kapitálem. Statistiku zveřejnila Česká národní banka na svých webových stránkách.

Hlavním zdrojem ziskovosti bank byly podle odborníků výnosy z úroků. Banky byly úspěšnější při prodejích úvěrů, půjček a hypoték, přičemž úrokové sazby v ekonomice rostly. Celkový objem úrokových výnosů bank činil na konci pololetí 91,7 miliardy korun, před rokem banky získaly o téměř dvacet miliard korun méně. Kritizované bankovní poplatky stouply meziročně o šest procent na 22,7 miliardy korun. Rekordní zisky bank v tuzemsku jsou ale podle očekávání viceguvernéra ČNB Miroslava Singera zřejmě už minulostí, neboť jejich výsledky jsou úzce svázané s vývojem ekonomiky, jejíž tempo růstu ochabuje. Ziskovost bank by proto měla poklesnout, v některých případech nelze vyloučit ani propad do ztráty.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.