« Zpět

Češi nechávají úspory na běžných účtech

| 27. března 2013 - 12:40 | Zprávy

Češi mají své úspory uložené nejčastěji na běžných účtech (84 %) nebo je drží v hotovosti (72 %). Více než polovina (53 %) z nás má část z nich na spořicích účtech nebo na stavebním spoření (59 %). 39 % dotazovaných si loni otevřelo spořicí účet, polovina z nich u své stávající banky, zbytek respondentů pak využil nabídky jiného peněžního ústavu. Informace vyplynuly z průzkumu ING Bank ČR.

 

Hlavním důvodem, proč Češi nechávají své úspory ležet na běžném účtu, je požadavek mít peníze kdykoliv k dispozici. Pětina dotazovaných (21 %) na něm přitom ponechává jen menší část úspor pro běžnou potřebu. Na dalších místech lidé jako příčiny uvádějí jednoduchost, žádné další poplatky navíc nebo nechuť mít více účtů. "Některé důvody lze pochopit, jiné příliš ne. Každý rozumný střadatel by se přeci měl snažit o to, aby se jeho úspory zhodnocovaly. A to běžné účty ani domácí pokladnička nedokážou. Založení například spořicího účtu je přitom velmi jednoduché a dá se zvládnout během několika minut přes internet bez návštěvy pobočky. Peníze na něm jsou dostupné ihned bez výpovědní lhůty, zřízení a vedení účtu je ve většině případů bez poplatků a přitom nabízí zhodnocení jakékoliv částky, která by jinak zahálela na běžném účtu," říkáLibor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR.
 
ING Bank jako odborník na spoření radí využívat k uložení úspor namísto běžného účtu i jiné alternativy. "Ke spořicím účtům nabízí většina bank navíc i další služby jako termínované vklady nebo investice do podílových fondů, které střadatelům pomohou dosáhnout na vyšší procenta úročení či výnosu," dodává Libor Vaníček.
 
 
Z průzkumu dále vyplynulo, že spořicí účty jsou stále oblíbenější. V uplynulém roce si tento druh účtu založilo 39 % dotazovaných. Polovina z nich sáhla po příslušném produktu své domácí banky, druhá polovina pak vybírala z nabídky jiných bank.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.