« Zpět

Boural jsi pod vlivem? Zaplatíš celou škodu

| 26. srpna 2008 - 10:33 | Zprávy

Na toho, kdo způsobí dopravní nehodu pod vlivem alkoholu, udělají pojišťovny dlouhý nos a nebude ho to stát jen tisíce korun za pokutu. Zaplatí i veškerou škodu, která při dopravní nehodě vznikla. Pojišťovny totiž ve smlouvách mají, že pokud je řidič opilý, budou po něm škodu zaplacenou zákonným pojištěním vymáhat.

  „Je to bič na opilé řidiče, protože takto mohou zadlužit celou rodinu,“ říká mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Když způsobí opilý řidič dopravní nehodu se škodou například sto tisíc korun, zaplatíte tuto sumu poškozeným?

Samozřejmě, částku pojišťovna zaplatí, protože poškozený nesmí tratit na tom, že jej srazil opilec, ale sumu budeme po viníkovi požadovat. Taková je běžná praxe a všechny pojišťovny mají tyto podmínky ve smlouvě, kterou každý majitel vozu při sjednání zákonného pojištění podepisuje. Každý opilec se tak dostane do potíží a musí škodu, kterou způsobil, platit ze svého. Včetně dalších nákladů, které spolu s nehodou mohou souviset. Nakonec se diví, kam až se může taková částka vyšplhat.

Můžete být konkrétnější a prozradit, jak velký obnos mohou nakonec platit?

Nejde jen o pomačkané plechy na vozidlech za několik tisíc či desítek tisíc korun. Při dopravní nehodě mohou další lidé utrpět zdravotní újmu. Ta si může vyžádat speciální léčbu, několik operací, rehabilitace a podobně. Zde už částky, které pak viník platí, jdou do milionů korun. Je to velký bič na opilce, protože tímto způsobem zadluží celou rodinu a to už není sranda. Miliony korun škody, kterou způsobil během několika okamžiků, pak platí i několik let.

Setkáváte se často s takovými případy?

Určitě jsme už několik takových případů měli a řešili, i když si nyní na žádný konkrétní nevzpomínám. Sumu, kterou pojišťovny zaplatí za škodu způsobenou opilým řidičem, většinou vymáhají i pomocí pravidelných splátek. Lidé si často ani neuvědomují, jak snadno se mohou dostat do nepříjemností, třebaže podle smlouvy hradí pojišťovna škodu způsobenou při nehodě například do sto milionů korun. Jezdit pod vlivem alkoholu, když pomineme neštěstí, které lze způsobit, se tak nemusí vyplatit ani po finanční stránce.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.