« Zpět

Banky se chystají na nápor lidí, kteří nezvládají půjčky

| 10. dubna 2009 - 11:26 | Zprávy

V tuzemských bankách se připravují krizové scénáře, jak zvládnout nápor lidí, kteří nebudou mít na splátky půjček. Česká spořitelna už například sestavuje tým specialistů, kteří se s jejími klienty budou po telefonu domlouvat na rychlém způsobu řešení jejich situace.


"Standardní procedury, jako je prodloužení splatnosti půjčky, a tím i snížení měsíčních splátek, nebo odložení splátek, máme už dlouho. Centralizace této služby je ale efektivnější, než kdybychom ji učili všechny zaměstnance na pobočkách," říká Jiří Škorvaga, člen představenstva České spořitelny. Češi si od bank půjčili už přes 888 miliard korun, dalších 150 miliard mají od nebankovních firem, jako jsou splátkové a leasingové společnosti. Pokud by do konce letošního roku vzrostla nezaměstnanost na deset procent, podle odhadu různých bankéřů nezvládnou splácet půjčky až statisíce lidí. "Problémy můžou nastat zejména u nízkopříjmových domácností, kterých je na 800 tisíc. Zhruba třetina z nich má spotřebitelské půjčky a další asi desetina úvěry na bydlení," říká Tomáš Holub ředitel sekce měnové a statistiky ČNB. "Růst problémových úvěrů je ve statistice vidět," dodal Holub.
V tíživé finanční situaci se přitom můžou ocitnout i lidé, kterým jejich zaměstnavatel kvůli úsporám snížil příjem a škrtl prémie.
Jen v bankách mají Češi kolem dvou milionů spotřebitelských půjček
"Na zvýšení problémů se splácením se připravují ve všech bankách," potvrzuje finanční poradce Roman Sherks z firmy Partners. Například Komerční banka se chystá klientům posílat esemesky, ve kterých bude připomínat, že příští den nadchází splátka půjčky. "Snížit či odložit splátky je dobré i pro banku. Klesá jí riziko, že bude muset úvěr odepsat," říká Jan Lener z firmy Broker Consulting.
V obavě před nárůstem neplatičů banky přitvrdily. "Požadujeme vyšší příjem a zvýšili jsme úroky, aby sítem prošli jen dobří klienti," říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank. "Víc odmítáme zájemce, jejichž historii neznáme," říká i Škorvaga.
Banky se připravují na neplatiče
V Česku letos ochladla i nabídka výhodnějších půjček na splacení starších dluhů, se kterou některé banky a firmy nedávno začaly. Pro některé lidi to přitom může být záchrana před pádem do propasti.
"Poptávka po konsolidaci půjček roste, ale banky už nemají velký zájem ji dělat. A úvěry zdražily," říká Scherks.
"Za poslední tři měsíce jsme zaznamenali nárůst žádostí, ale u každého zájemce víc posuzujeme různé příznaky rizika, jako je místo, kde žije, nebo profese," říká Martin Malý, mluvčí splátkové společnosti Cetelem. Stejný přístup je patrný napříč celým trhem. "Klademe ještě větší důraz na spolehlivost klienta, nespolehlivým nepůjčíme," říká mluvčí Raiffeisenbak, která konsolidaci půjček spustila vloni.
Rostoucí problémy Čechů se splácením potvrzují i agentury, které pro banky a další firmy vymáhají a odkupují pohledávky. "Počet tendrů na odkup pohledávek po splatnosti z bank a dalších finančních firem je letos mnohem větší, odprodeje pohledávek narostly o polovinu. Víc je i firem, které se tímto byznysem zabývají," říká Petr Benedikt z inkasní společnosti Intrum Justitia. Podle něj je také stále obtížnější pohledávky vymáhat. "Procento úspěšnosti se snižuje a firmy jsou ochotnější přistoupit na splátkové kalendáře dlužníků," říká Benedikt.
Hrozba dlouhodobě nesplácených dluhů je vidět i na údajích dlužnických registrů. Podle sdružení Solus, které eviduje neplatiče splátkových firem, velkých bank nebo telefonních operátorů, vzrostl už vloni počet případů, kdy klient pozdě splácí, o více než třetinu – na 1,2 milionu. Na "svědomí" je mělo 750 tisíc neplatičů. Podíl nesplácených dluhů roste i v Bankovním úvěrovém registru. V prosinci 2008 se splátky zpožděné o víc než tři měsíce zvýšily o 470 milionů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.